Afluxul de refugiați este „mai mult decât gestionabil” pentru UE, apreciază un nou raport

Data publicării:
refugiati politie gara keleti GettyImages-486217870-3

Foto: Gulliver/Getty Images

Articolele dramatice din presă privitoare la sosirile în Grecia, Italia și la frontierele estice ale UE creează o imagine falsă că Europa este copleșită și situația devine una care nu poate fi gestionată”, se menționează în raportul anual al Bazei de date cu informații despre azil (AIDA).

„Adevărata criză a refugiaților nu este în UE”, adaugă documentul, făcând referire la cele două milioane de refugiați sirieni primiți de Turcia. „Cele 28 de state UE continuă să primească o parte mai mult decât gestionabilă din deplasările de refugiați la nivel mondial”, se precizează în raport. 

AIDA este coordonată de Consiliul european pentru refugiați și persoane în exil (ECRE), o alianță de organizații neguvernamentale care lucrează cu refugiați, solicitanți de azil și persoane strămutate. 

Raportul include date privind azilul colectate până la sfârșitul lui iunie în 16 țări UE: Austria, Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Germania, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia și Suedia.

Până la finalul lui iunie, Germania a înregistrat 179.037 de solicitanți de azil, fiind urmată de Ungaria cu 66.785 de persoane, potrivit AIDA. 

O mare parte din refugiați sunt sirieni care fug din cauza conflictului din țara lor, în primele patru luni ale acestui an fiind înaintate 29.100 de cereri de azil, cu 12.500 mai multe decât în aceeași perioadă din 2014, menționează raportul. 

„Totuși, Europa și statele membre UE în special au resursele pentru a răspunde numărului în creștere”, se argumentează în document. „UE, una dintre cele mai bogate regiuni din lume, are o obligație morală și legală de a conduce prin forța exemplului și de a arăta solidaritate cu refugiații”. 

Raportul avertizează de asemenea că dezbaterea asupra redistribuirii solicitanților de azil pare să fi „crescut nivelul de neîncredere între membrele UE la nivel politic”. 

„Nedreptatea monumentală este că refugiații de azi sunt prinși direct în criza solidarității din Europa”, a declarat secretarul general al ECRE, Michael Diedring. „Este nevoie de mai multă Europă pentru ca sistemul de azil să funcționeze”, a adăugat el, potrivit Agerpres.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri