AFP: Mii de palestinieni îşi părăsesc casele de teama unor atacuri israeliene

Data publicării:
bombardamente gaza 3

 

Mii de palestinieni fugeau, vineri, din casele lor din estul oraşului Gaza de teama unor noi atacuri, în timp ce avioanele fără pilot israeliene survolau enclava palestiniană după expirarea armistiţiului, relatează AFP, citat de Mediafax.

Armata israeliană a anunţat că a reluat atacurile împotriva Hamas după ce mişcarea palestiniană a reînceput tirurile cu rachetă din Fâşia Gaza, la expirarea unui armistiţiu bilateral.

„În această dimineaţă, după tirurile de rachetă împotriva Israelului, forţele armate au vizat instalaţii teroriste din Fâşia Gaza”, a anunţat armata într-un comunicat, la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ordonat să riposteze viguros la noile atacuri ale Hamas.

După aproape o lună de conflict extrem de sângeros - soldat cu moartea a aproximativ 1.600 de palestinieni -, Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de 72 de ore pentru a lăsa loc negocierilor indirecte sub egida Egiptului, la Cairo.

În absenţa unui acord la aceste discuţii care s-au blocat pe tema ridicării blocadei pe care Israelul a impus-o Fâşiei Gaza în 2006, mişcările palestiniene au anunţat că încetarea focului nu mai este în vigoare, dar negocierile continuă. 

„Mişcările palestiniene refuză prelungirea armistiţiului, dar negocierile continuă”, a declarat pentru AFP Fawzi Barhoum, purtător de cuvânt al Hamas în Gaza la 05.00 GMT (08.00 ora României), ora la care a expirat încetarea focului. 

La scurt timp după aceasta, amata israeliană a anunţat că cel puţin zece rachete au fost lansate din Fâşia Gaza înspre Israel, dintre care două asupra oraşului Ashkelon, situat în apropierea enclavei palestiniene. Brigăzile Al-Qods, aripa militară a Jihadului Islamic care participă la negocierile de la Cairo, a revendicat acest ultim tir. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri