Al-Mourabitoune, gruparea care ar fi răpit un român în Burkina Faso, a fost înfiinţată în 2013 şi are aproximativ 100 de membri

Data publicării:
7789391-12070584

Gruparea Al-Mourabitoune a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între două grupări islamiste - Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest și cea condusa de Mokhtar Belmokhtar - cel care a condus atacul din 2013 din Algeria, din Amenas, în care au murit 37 de oameni, printre care şi doi români.

Supranumit Intangibilul sau Mr. Marlboro, el a fost unul dinte liderii grupării Al-Qaida în Magrebul Islamic, înainte de a prelua conducerea grupării Al-Mourabitoune.

În decembrie 2013, Departamentul de stat american a calificat facțiunea condusă de Belmokhtar drept grupare teroristă. Gruparea acționează în nordul Mali, Algeria, Niger și sudul Libiei.

Al-Mourabitoune, înseamnă „apărătorii”, luptătorii au impus o interpretare foarte brutală a legii sharia, amputările, bătăile și execuțiile sunt des aplicate.

Citiți și Cum se negociază eliberarea unei persoane răpite de organizațiile teroriste

Scopul declarat al grupării este să-i unească pe toți jihadiștii, de la Atlantic la Marea Roșie, o referință la dinastia care a cucerit Andaluzia în secul al XIII-lea.

Al-Mourabitoune a organizat mai multe atacuri, mai ales după operațiunile militare din Mali, și au jurat să se răzbune pe Franța. Pe de altă parte, prezența militară franceză face ca tot mai multe facțiuni jihadiste care operează în regiune să se orienteze către noi alianțe.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurământului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit liderului suprem, Mokhtar Belmokhtar (foto).

Această revendicare apare, deci, ca un nou episod în lupta pentru influenţă în interiorul Al-Mourabitoune. Iar specialiștii în securitate deduc că influența acestuia în grupare este tot mai mare. Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronunţat în mai multe rânduri în numele Mujao, dar şi al Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali.

Un raport al Institutului pentru Studii de Securitate al UE preciza anul trecut că e foarte greu în momentul de față pentru occidentali să identifice clar cine conduce aceste grupări, cum sunt conduse, cum recrutează noi membri și cum își organizează atacurile.

Citiți și MAE: Este verificată veridicitatea informaţiilor din presă privind românul răpit în Burkina Faso

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri