ALEGERI în SUA. Congresul are parte de mai multe premiere. Barack Obama, pregătit de coabitare

Data publicării:
capitoliul

Preşedintele american a avut deja o discuţie cu viitorul lider al majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, despre viitoarea lor colaborare.

„Mă pregătesc să se termine lucrările acestui Congres şi apoi să colaborăm, în următorii doi ani, pentru a duce mai departe afacerile Americii. Şi apreciez foarte mult cuvintele liderului McConnell, cu privire la perspectiva colaborării, în slujba poporului american”, a declarat miercuri președintele Barack Obama.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a precizat că va înainta Congresului propuneri pentru finanţarea campaniei împotriva Ebola, dar şi pentru lupta contra teroriştilor din Statul Islamic.

Președintele democrat, recunoscând că prioritățile sale par a nu mai avea nicio șansă să fie adoptate de Congres, a afirmat că părțile implicate ar putea să găsească un teren de înțelegere în domeniul infrastructurii și al sprijinului acordat exporturilor americane, relatează Agerpres.

„Lucrul cel mai important pe care pot să îl fac este să concretizez lucrurile și să ajut Congresul să acționeze”, a spus Barack Obama.

De asemenea, președintele american a lansat un nou apel Congresului pentru adoptarea unei reforme a sistemului de imigrație, pe modelul legii adoptate de Senat anul trecut, dar pe care republicanii din Camera Reprezentanților au ignorat-o.

Barack Obama și-a reafirmat hotărârea de a acționa, până la sfârșitul anului, prin decrete în acest domeniu. „Nu mă voi mulțumi să aștept”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Premiere în Congres

Închiderea urnelor şi primele exitpolluri au produs o explozie de bucurie în tabăra republicanilor. Ei şi-au adjudecat cele 51 de mandate necesare pentru a câştiga majoritatea în Senat. Este pentru prima oară după 2006 când republicanii controlează ambele camere ale legislativului american.

„În această seară am zguduit Senatul. Voi aţi zguduit Senatul. Mesajul vostru a fost auzit din Nevada până pe Pennsylvania Avenue”, le-a spus simpatizanților Cory Gardner, senator republican.

De cealaltă parte, democraţii au avut puterea de a primi cu demnitate înfrângerea.

În ciuda schimbului de amabilităţi din noaptea alegerilor, democraţii, în frunte cu preşedintele Barack Obama, ştiu că victoria obţinută de republicani complică foarte mult următorii doi ani de mandat ai liderului american. Este posibil ca nicio propunere venită de la Casa Albă sau de la democraţi să nu mai treacă de Congres.

Noul legislativ american are parte şi de câteva premiere. Este vorba de cea mai tânără membră din istoria Congresului american, Elise Stefanik, în vârstă de 30 de ani, dar şi de primul senator de culoare ales într-un stat din sudul ţării - Tim Scott, care i-a convins pe alegătorii din Carolina de Sud să îi acorde votul lor.

Tot la capitolul premiere se înscrie și prezenţa celor peste 100 de femei care vor face parte din noul Congres, un record în istoria de aproape 240 de ani a legislativului american. Printre acestea se află şi Mia Love, prima femeie de culoare aleasă în Congres pe listele Partidului Republican.

În toată starea de tensiune din ziua alegerilor parţiale din Statele Unite au existat şi momente mai vesele. Unul, chiar în direct la un post de televiziune. Un celebru comentator politic a lăsat baltă discuţiile despre alegeri pentru a opri alarma telefonului. Apoi s-a prefăcut că vorbeşte cu soţia sa: „Da, o să ţin minte să aduc acasă laptele şi, nu-ţi face griji, voi hrăni căţelul dimineaţă. Culcă-te, o să fie OK.”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri