Alegeri municipale marcate de violenţe în Turcia. Partidul lui Recep Erdogan a obținut 47% din voturi

Data publicării:
voturi turcia

Violenţele au avut loc într-un oraş din sud-estul ţării, unde a izbucnit un conflict armat între grupările rivale de alegători. Cel puţin opt oameni au murit în aceste confruntări.

La Istanbul, procesul de votare la una dintre secţii a fost întrerupt de un protest al mişcării Femen. Pe jumătate dezbrăcate, activistele au urcat pe mese şi au început să strige sloganuri împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.

Dincolo de aceste tensiuni, premierul Turciei, aflat la putere din 2002, a acuzat din nou opoziţia că i-a fabricat un dosar de corupţie şi că încearcă să-l alunge astfel de la putere. Şeful executivului de la Ankara a spus însă că este încrezător în luciditatea alegătorilor.

„Voinţa poporului va defini viitorul. Pentru mine, vocea naţiunii este cea care contează”, a spus premierul.

Alegerile municipale au fost considerate un test pentru Recep Erdogan înainte de scrutinul prezidenţial din august 2014 şi de cel parlamentar din iunie 2015.

Câştigarea alegerilor municipale de partidul lui Recep Erdogan ar putea să-i deschidă acestuia calea acestuia spre depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte. Scrutinul prezidenţial se va desfăşura anul acesta, în august. Pentru prima dată, şeful statului va fi ales prin sufragiu universal direct.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri