Alegeri prezidenţiale în Afganistan. Talibanii au ameninţat că vor ataca secţiile de votare

Data publicării:
afgg

Securitatea este principala preocupare a autorităţilor afgane. Sunt aproxiamtiv 6.000 de secţii de votare în toată ţara şi e puţin probabil că statul va avea resurse să asigure buna desfăşurare a alegerilor în fiecare oraş.

Îndepărtaţi de la putere, dar nu şi învinşi, talibanii au menţinut Afganistan în stare de război permanent. Potrivit ONU, în 2013 aproximativ trei mii de civili au murit în atacuri.

Ieri, în ajunul scrutinului, o jurnalistă a agenţiei Associated Press a fost ucisă şi o colegă a acesteia, rănită grav, după ce chiar un poliţist afgan a deschis focul asupra maşinii lor. Dar, forţele locale de securitate speră că ziua votului va trece fără victime.

În capitala Kabul, femeile care activează în cadrul poliţiei s-au antrenat special pentru alegeri.

Şi afganii care trăiesc în sate de munte, din zone greu accesibile, vor putea vota pentru a-şi alege preşedintele. Urnele şi buletinele de vot au ajuns la ei cu ajutorul măgarilor. În astfel de localităţi se poate ajunge doar la pas, pe poteci înguste, pentru că de drumuri nici nu poate fi vorba.

Actualul preşedinte afgan, Hamid Karzai a fost instalat la putere la sfârşitul lui 2001, de occidentali, în urma unei intervenţii armate organizate după atacurile de la 11 septembrie, din Statele Unite. Apoi, a fost ales pentru primul mandat în 2004 şi reales în 2009, în urma unui scrutin marcat de o participare slabă, de fraude masive şi violenţe.

Acum, Constituţia îi interzice să candideze pentru al treilea mandat. Favoriţi pentru a prelua conducerea Afganistanului sunt trei foşti miniştri de-ai lui Hamid Karzai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri