Alegerile din Republica Moldova, în presa străină

Data publicării:
drapel R. Moldova

"Rusia a pierdut Republica Moldova", titrează Gazeta.ru, publicaţie online de la Moscova. Jurnaliştii ruşi scriu că partidele pro-europene deţin majoritatea în Parlament, dar şi că marele perdant al scrutinului este liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin. Aceasta fiindcă el a pierdut jumătate dintre alegătorii din urmă cu patru ani, care au votat acum în special cu Partidul Socialiştilor al lui Igor Dodon.

De altfel, presa rusă alocă spaţii importante alegerilor din Republica Moldova. Agenţia de ştiri Russia Today scrie că partidele liberale se vor coaliza pentru a continua integrarea în Uniunea Europeană, în timp ce subiectul este amintit şi de Itar-Tass şi Moscow Times.

Tot despre aceste alegeri vorbeşte şi agenţia Bloomberg, ai cărei jurnalişti analizează situaţia de după scrutin. Ei scriu că, în afara problemelor geopolitice, Chişinăul trebuie să rezolve şi o serie de probleme economice, printre care devalorizarea monedei naţionale. Totul, în contextul în care Rusia a impus Republicii Moldova un embargou pentru produsele alimentare.

Pe pagina sa de Internet, postul de televiziune Euronews scrie că partidele pro-europene din Republica Moldova au câştigat alegerile la o diferenţă foarte mică şi vorbesc despre negocierile care se desfăşoară acum între liderii acestor formaţiuni.

Rezultatul scrutinului din Republica Moldova apare şi în presa franceză, iar France 24 vorbeşte despre surpriza provocată de scorul foarte bun obţinut de Partidul Socialiştilor.

La rândul lor, jurnaliştii germani de la Deutsche Welle amintesc că peste 550.000 de cetăţeni moldoveni din Transnistria nu au putut vota, fiindcă autorităţile de la Tiraspol nu au permis organizarea votului în regiunea separatistă.

Rezultatul alegerilor a ajuns şi peste ocean, în Statele Unite, iar jurnaliştii radioului Vocea Americii scriu că miza scrutinului a fost mai mult una economică şi socială decât geopolitică. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri