Alep | Mii de civili sunt prinși în mijlocul luptelor

Data actualizării: Data publicării:
ALEP

Domneşte confuzia în privinţa situaţiei din Alep. Câteva grupări de rebeli sirieni au anunţat aseară un nou acord care ar trebui să permită în această dimineaţă evacuarea civililor. Acordul a fost confirmat iniţial de rebeli şi surse apropiate regimului sirian, dar dezminţit ulterior. La rândul lor, observatorii spun că ostilităţile continuă şi mii de civili sunt încă prinşi în mijlocul luptelor. Rusia anunţase încă de marţi seară încetarea luptelor, dar realitatea de pe teren a fost alta.

Aşa arăta, ieri, la Alep, pacea anunţată de Rusia şi regimul sirian. Tancurile şi artileria preşedintelui Assad au lansat atac după atac asupra celor câteva zone deţinute încă de rebeli. Pentru cei prinşi la mijloc, e iadul pe pământ.

Bărbat: „Am familie, am un băieţel de cinci luni care e încă aici. Nu vrem decât să plecăm din oraş.

Regimul criminal al lui Assad şi iranienii au încălcat armistiţiul. Au reînceput să atace civilii, genocidul continuă. Civilii sunt din nou captivi în oraş”.

A fost sfârşitul tragic al unei zile care părea plină de promisiuni. Înainte de venirea zorilor, câteva zeci de autobuze aşteptau să evacueze rebelii şi civilii, dar până la urmă nimeni nu a urcat în ele. Turcia, Rusia, Iranul şi regimul sirian nu s-au mai înţeles asupra condiţiilor. Pentru oamenii de rând cărora războiul le-a distrus casele, asta înseamnă prelungirea suferinţelor.

Rupert Colville, purtător de cuvânt ONU: „E îngrozitor şi incredibil de crud faptul că acest acord a căzut. Toată lumea aştepta evacuarea celor bolnavi şi răniţi, iar faptul că a căzut după 12 ore e îngrozitor. Iar intensitatea bombardamentelor de acum e pur şi simplu grotescă”.

Lângă aeroportul din Alep, mii de oameni se adăpostesc într-un fost depozit, aşteptând să fie ajutaţi.

Femeie: „Nepotul meu a rămas orfan. Mama şi tatăl lui au fost ucişi. Nu avem haine. Am lăsat totul în urmă şi am venit aici”.

Dan Rivers, corespondent NBC: „Iată ce se întâmplă când un oraş se goleşte din cauza războiului. Sunt mii de refugiaţi în această tabără şi încă 500 ajung în fiecare zi. E cumplit de frig în acest depozit şi nu pot decât să se ghemuiască în jurul focului ca să se încălzească. Nu poţi să nu te întrebi unde e comunitatea internaţională”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri