Alexis Tsipras, apostrofat în Parlamentul European

Data publicării:
alexis tsipras la bruxelles facebook-1

Alexis Tsipras a atras atenţia că, dintre toate popoarele lovite de criză în ultimii cinci ani, cel elen a suferit cel mai mult. La finalul discursului, premierul grec a primit aplauze. A primit însă și critici aprige. Iar liderii europeni i-au dat Greciei un ultimatum de două zile pentru a prezenta un plan concret de reforme pe termen lung şi alte două zile ca să încheie un acord cu creditorii. Hotărârea liderilor europeni merge şi mai departe: dacă şi noile negocieri eşuează, nicio variantă nu mai este exclusă, inclusiv ieșirea Greciei din zona euro. Acest lucru ar putea atrage după sine chiar părăsirea Uniunii Europene.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: În multe state europene au fost implementate programe de austeritate, dar în nicio ţară aceste programe nu au fost atât de dure şi aplicate pe perioade atât de lungi ca în cazul Greciei. Nu este o exagerare dacă spun că ţara mea, în ultimii cinci ani, a fost transformată într-un laborator de testare a austerităţii. Cu toate acestea, trebuie să acceptăm faptul că acest experiment a eşuat.

Manfred Weber, preşedintele grupului PPE: Domnule Tsipras, extremiştii din Europa vă aplaudă, şi cred că şi Fidel Castro v-a scris o scrisoare de felicitare pentru succesul dumneavoastră, nu? Mi se pare mie că vă înconjuraţi cu prieteni nepotriviţi! Tu eşti obişnuit cu provocările, noi suntem obişnuiţi cu compromisurile. Tu cauţi eşecul, noi căutăm succesul. Ţie nu îţi place Europa, noi iubim Europa! Sper că vei fi în stare să vii cu un program, într-un final.

Guy Verhofstadt, liderul ALDE: Alegerea ta este foarte simplă. Cum vrei să rămâi în istorie? Ca un accident electoral care şi-a sărăcit poporul sau ca un lider revoluţionar care a modernizat ţara? Arată că eşti un lider real şi nu un profet mincinos! Este adevărat ce aţi spus, că grecii au făcut eforturi imense. Problema nu este acolo. Problema este că clasa politică din Grecia nu a făcut suficiente eforturi. Asta e problema astăzi. Şi sunt supărat pentru că vorbeşti despre reforme, dar nu vedem propuneri concrete.

Premierul grec a dat asigurări că Atena este pregătită să facă reforme şi chiar sacrificii pentru a primi în continuare finanţare externă. 

Preşedintele Consiliului European a avut un ton împăciuitor, dar nu a ezitat să avertizeze că sunt numărate zilele în care Grecia poate veni cu propuneri credibile pentru a putea începe negocierile pentru un nou acord financiar.

„Fără unitate pentru Grecia, în patru zile ne vom trezi într-o Europă diferită. Acesta este cu adevărat şi fără dubii un semnal de trezire pentru Grecia şi pentru noi, o ultimă şansă”, a spus Donald Tusk.

Grecia a avut și aliați.

Cred că Grecia trebuie, în acord cu instituţiile europene şi într-un mod concertat şi calm, să iasă din această falcă de fier pe care euro o reprezintă pentru toate ţările sudice”, a afirmat Marine Le Pen, lider al extremei-drepte franceze.

Tsipras, scrisoare către Bruxelles: Propunem implementarea unui set de măsuri încă de săptămâna viitoare

Premierul elen a ţinut cont de ultimatum şi a trimis deja o scrisoare către Bruxelles prin care cere un nou împrumut pe trei ani care va fi folosit la achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar. Alexis Tsipras s-a angajat să adopte un plan detaliat de reforme şi măsuri care vizează stabilitatea financiară şi creşterea economică pe termen lung. „Statul elen solicită un nou împrumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar. Statul elen se angajează să adopte un plan detaliat de reforme şi măsuri, care vizează stabilitatea financiară şi creşterea economică pe termen lung. Propunem implementarea unei set de măsuri încă de săptămâna viitoare, privind reforma fiscală şi a sistemului de pensii”, spune premierul în scrisoarea citată de ekathimerini.com.

Tonul este diferit faţă de ce am auzit până acum şi acesta este un lucru bun. Sper să facă lucrurile în mod corect. Grecia a pierdut mult timp în ultimele luni”, a apreciat Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

Un semnal de încurajare a venit de la Manuel Valls, premierul Franţei: „Franţa refuză ca Grecia să iasă din zona euro. În numele orientării noastre, a angajamentelor, refuzăm acest lucru”, a spus el.

Șefa FMI: Datoria Greciei trebuie restructurată 

Alexis Tsipras găseşte un aliat și în şefa FMI. Christine Lagarde crede că restructurarea datoriei Greciei este necesară. „Credem că, în cazul Greciei, este nevoie de restructurarea datoriei, pentru sustenabilitatea acesteia. Grecia este într-o criză severă, care trebuie rezolvată. Restabilirea stabilităţii, creşterii şi sustenabilitatea datoriei - acestea vor fi principiile de bază pentru modul în care trebuie să acţionăm pentru a ajuta ţara”, a spus Christine Lagarde.

Un summit crucial al Uniunii Europene pentru a decide soarta Greciei va avea loc duminică, la Bruxelles, cu toți liderii din UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri