Ambasadorul Arabiei Saudite la București: Teroriștii nu ameninţă doar Siria şi Irak. Se extind peste granițe, amenințând toată lumea

Data publicării:
ambasador arabia saudita

Probabil că cel mai important subiect pentru toată lumea astăzi este avansarea organizației teroriste „Statul Islamic” în Orientul Mijlociu. Care este poziţia Arabiei Saudite legată de această chestiune?

Grupurile teroriste au fost întotdeauna inamicii Arabiei Saudite. Arabia Saudită a suferit mult din cauza terorismului. Înainte şi după 11 septembrie 2001, am avut explozii şi atacuri din partea acestor grupuri teroriste. Au fost luate multe măsuri împotriva lor, au fost adoptate legi care au condamnat aceste grupuri, inclusiv ISIS. De curând, Arabia Saudită a organizat o întâlnire la Jadda, unde miniştrii de Externe a 13 state - state arabe, Egipt, Iordania, Liban, inclusiv secretarul de stat american John Kerry - s-au adunat să discute chestiune la care v-aţi referit. Ei au căzut de acord că acest pericol trebuie luat în serios, după ce regele Arabiei Saudite a atras atenţia asupra acestor grupuri, nu doar asupra ISIS, dar şi a altora. Ele nu ameninţă doar Siria şi Irak, se extind peste graniţe, ameninţând toate ţările, în toată lumea. În cadrul întâlnirii s-a decis ca măsurile să fie luate cât mai repede, pentru a opri această boală, dar aceste lucruri vor dura mult timp.

Dar cum pot fi interpretate atât de diferitm de diferitele grupări, ideile, învăţăturile Islamului şi ale Coranului? Pentru că am văzut Islamul aplicat diferit în Kazahstan, de exemplu, în ţările din Orientul Mijlociu, de ISIS. Cum poate fi interpretat atât de diferit?

Este o întrebare foarte interesantă, chiar vă mulţumesc pentru ea. Eu am avut un profesor irlandez la Universitatea din New York, unde mi-am făcut masterul, şi această întrebare a fost pusă de unul dintre studenţi. Cum de Islamul a înflorit de-a lungul secolelor atât de rapid. Iar răspunsul a fost că învăţăturile Islamului sunt foarte largi. Se aplică umanităţii, nu doar musulmanilor. Oferă învăţături generale şi, desigur, se bazează pe dreptate, pace şi aşa mai departe. Iar societatea le interpretează în funcţie de tradiţiile lor, în felul lor. De aceea vedem mai multe şcoli de învăţături islamice. Versetele generale din Coran sunt interpretate de aceste grupuri după bunul plac, pentru a-şi justifica gesturile care sunt binecunoscute, şi cei mai mulţi practicanţi de Islam ştiu că nu sunt adevărate.

Rapoarte făcute de Asociaţia pentru Drepturile Omului spun că în Arabia Saudită sunt cazuri în care drepturile omului nu sunt respectate, drepturile femeilor, există încă pedeapsa cu moartea, sunt tot felul de situaţii care nu sunt compatibile cu regulile societăţilor vestice. Cum consideraţi că sunt aceste chestiuni în raport cu învăţăturile Islamului şi comparate cu regulile care sunt obişnuite pentru noi în Europa, de exemplu?

Drepturile omului sunt un domeniu vast. Eu m-am ocupat de drepturile omului pentru o vreme şi pot să vorbesc despre acest lucru non-stop pentru câteva ore. Aş vrea să încep prin a vorbi despre Asociaţia Drepturilor Omului. Aceasta este o organizaţie mare, împreună cu Amnesty International. Sunt foarte respectate şi ei raportează nu doar despre Arabia Saudită, ci despre toate ţările lumii. Am citit multe rapoarte, m-am întâlnit cu ei şi am mers chiar eu cu aceste organizaţii şi de la altele din Arabia Saudită în închisori, locuri în care sunt deţinuţi oameni, am mers cu ei în tribunale să poată vedea singuri ce se întâmplă. Asta a fost în 2004 sau 2005.

Bineînţeles că nu se pot aplica standardele vestice peste tot în lume. Nu se poate lua democraţia ca pe un costum care poate fi purtat de oricine. Depinde de tradiţiile pe care trebuie să le respectăm, chestiuni legate de cultură, sunt societăţi cu o cultură bogată care trebuie respectată. Deci, ca să mergem mai departe, la drepturile femeilor. Avem problemele noastre. Toate ţările au probleme. La fel se întâmplă şi în Arabia Saudită în zilele noastre. Avem problema femeilor, una dintre cele mai stringente din societatea noastră. Dar evoluăm în această privinţă. Acum femeile pot vota și pot fi şi alese. Avem unul dintre cei mai înalţi membri ai Parlamentului şi una dintre cele mai înalte rate din lume, 20% dintre locuri trebuie ocupate de femei. Deci mergem înainte, nu înapoi. Poate încet, dar ca să păstrăm stabilitatea în societate, dacă luăm în calcul inima Islamului, unde sunt arii cu o societate mai conservatoare, nu este simplu să forţezi, să aplici sau să destabilizezi. Aceste schimbări au nevoie de timp pentru a putea să fie aplicate din interiorul societăţii, de ea însăşi.

Un forum important de negociere şi discuţii este Consiliul de Securitate ONU, unde SUA şi Rusia, unele dintre cele mai mari puteri mondiale, au avut puncte de vedere diferite. Care este relaţia Arabiei Saudite cu cele două ţări?

Avem relaţii bune cu ambele. Poate vă spun ceva nou. Rusia a fost prima ţară care a recunoscut Arabia Saudită. Şi am menţinut relaţii bune cu Rusia, dar avem şi relaţii strategice cu SUA. Deci, rolul lor în Consiliul de Securitate este important. Este dificil să spun că Arabia Saudită este de acord cu poziţia lor. În Consiliul de Securitate, rezoluţia noastră este mai mult de 80% de acord cu poziţia Rusiei, chiar dacă avem relaţii strategice cu SUA. Dar când vine vorba despre poziţii generale ale Consiliului, o să constataţi că Arabia Saudită este mai aproape de Rusia şi mai puţin de SUA.

Cum sunt relaţiile curente dintre Arabia Saudită şi România, din punct de vedere politic şi economic?

Cred că sunt pe calea cea bună. Nu pot să spun că sunt pe deplin mulţumit de relaţiile economice. În cele politice, avem relaţii excelente cu România şi mereu vrem mai mult. De când am venit aici acum patru ani, rata de schimburi comerciale între Arabia Saudită şi România s-a triplat până la 400 de milioane de dolari. Dar vreau mai mult. Cred că ţările noastre au multe domenii în care mai pot lucra. Sunt multe interese comune, multe de schimbat. Este nevoie de puţină viteză. Încurajez oamenii de afaceri saudiţi şi pe cei români, bineînţeles şi ambele Camere de Comerţ să îşi dubleze munca.

Care sunt acum zonele în care ţara dvs ar vrea să vadă investitorii români?

Aş spune că românilor le-ar plăcea acolo. Văd anumite tradiţii româneşti, costume, avem multe lucruri în comun. Zonele de construcţie, domeniul IT unde românii sunt foarte avansaţi, pot merge de asemenea inginerii. Avem sute de români care lucrează în sectorul energetic şi sunt multe oportunităţi, dar le-aş încuraja în principal pe cele două: construcţii şi IT.

Aţi spus că sunteţi în România de patru ani. În acest timp, ce a ajuns să vă placă şi ce să nu vă placă aici?

Aş începe cu ce nu-mi place. Cred că ce nu-mi place la români este că nu îşi apreciază prea mult ţara. Au foarte multe resurse, au terenuri, poziţia geografică nu este folosită destul. Ce îmi mai displace în România, este de altfel şi ceva ce avem şi noi în Arabia Saudită, este lipsa de respect pentru timp. La saudiţi şi la români ora 16.00 înseamnă 16.30, este ceva comun. Deci punctualitatea este un punct slab al românilor.

Îmi plac multe lucruri. Trăiesc aici cu familia mea, am cinci fete, trei dintre ele au peste 18 ani şi se simt foarte bine aici. Ne-am făcut prieteni, nu avem niciun fel de dificultate şi de aceea spuneam despre cultura română că are un fel de influenţe estice. Căldura caselor, generozitatea, acest gen de lucruri aş vrea să văd că nu dispar din România. Le recomand românilor să le păstreze şi să nu se uite doar spre vest şi să piardă tot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri