Ambasadorul român din Pakistan, mărturie după accident 

Data publicării:
EMILIAN ION - FB-1

Accidentul s-a produs în timp ce un convoi de patru elicoptere militare transporta ambasadori din mai multe state, dintre care unii erau acompaniaţi de soţii, către o zonă turistică din nordul Pakistanului. Oficialii locali şi străini ar fi trebuit să participe timp de patru zile la mai multe evenimente turistice în regiunea Gilgit-Baltistan.

Eu am fost distribuit în elicopterul numărul trei împreună cu alţi colegi ambasadori. La zece minute după ce eram în zbor, am văzut că elicopterul pierde altitudine şi s-a rotit în jurul axei aşa, de vreo trei-patru ori, câteva zeci de secunde. După care, probabil că altitudinea la care a ajuns a fost mai joasă, să zic aşa... 10 metri, s-a prăbuşit pe un câmp deschis, în apropierea unei case, şcoală”, povesteşte Emilian Ion, ambasadorul României în Pakistan.

Ambasadorul României a avut noroc. El a fost a doua persoană care a părăsit elicopterul ce luase foc în urma impactului.

Primul meu gând a fost să mă întorc înapoi la elicopter, nu eram la distanţă mare, ca să dau sprijin colegilor care erau acolo. În drum către elicopter m-am întâlnit cu ambasadorul sud-african, am văzut că se deplasează, avea şi el zgârieturi, dureri. După aceea, l-am văzut într-o stare foarte gravă pe prietenul şi bunul meu coleg, ambasadorul Olandei, avea arsuri pe faţă şi răni la picioare”, rememorează el.

11 diplomaţi călătoreau cu aparatul de zbor care decolase de la Islamabad şi se întrepta spre Gilgit. Împreună cu ei erau şi şase pakistanezi. Pilotul şi copilotul, ambasadorii din Filipine şi Norvegia, soţiile ambasadorilor malaezian şi indonezian au murit pe loc. Ambasadorii din România, Polonia, Olanda, Liban, Malaezia şi Africa de Sud au scăpat cu viaţă.

„Îmi amintesc cum am început să ne rotim şi cred, presupun, că am luat poziţia pentru prăbuşire. Apoi, am deschis ochii şi am văzut fum şi am auzit explozii. Am fost incredibil de norocos, pentru că s-a întâmplat rapid”, mai spune Emilian Ion.

„Elicopterul a început să se învârtă, apoi a lovit pământul. Pilotul a fost ucis şi alţii au murit pe loc, eu stăteam la mijloc. Câţiva au reuşit să scape, dar când incendiul şi fumul au devenit puternice, nu s-a mai putut face nimic”, spune, la rândul său, Hasrul Sani Mujtabar, ambasadorul Malaeziei în Pakistan.

Talibanii din Pakistan pretind că ei au doborât elicopterul şi au postat pe internet un video în care arată lansatorul de rachete cu care ar fi făcut acest lucru. Dar autorităţile de la Islamabad spun că tragedia a fost provocată de o defecţiune tehnică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri