Ambasadorul SUA în Coreea de Sud a fost atacat cu o lamă de ras

Data publicării:
ambasador ranit - captura cnn

ACTUALIZARE 3:07 Persoana care l-a atacat pe ambasador ar fi fost împotriva exercițiilor militare comune SUA-Coreea de Sud lansate la începutul acestei săptămâni.


Postul de televiziune a difuzat o fotografie în care ambasadorul se ține de o tâmplă și are sânge pe mâna stângă și pe haine.

Lippert a fost rănit cu o lamă mică de ras, potrivit poliției din Seul. Rănile căpătate nu îi pun viața în pericol, a anunțat Departamentul de Stat. Diplomatul a fost rănit la obrazul și mâna stângă.

Potrivit unei televiziuni de știri sud-coreene, Lippert era pe punctul de a rosti un discurs la un mic dejun la care participa, joi dimineața (ora locală), la Seul, când s-au auzit țipete, iar apoi ambasadorul a fost transportat la spital.

A fost reținut un suspect – un bărbat în jur de 50 de ani, care în prezent este anchetat. Bărbatul, identificat doar cu numele „Kim”, ar fi strigat „Coreea de Sud și de Nord trebuie să fie reunificate”. Suspectul ar fi fost condamnat la două luni de închisoare cu suspendare în 2010 după ce a aruncat cu o bucată de beton în ambasadorul Japoniei la Seul, potrivit agenției Yonhap.

Președintele Barack Obama l-a sunat pe ambasador pentru a-i transmite încurajări și a-i dori însănătoșire grabnică.

Lippert, în vârstă de 42 de ani, a fost un apropiat al președintelui Barack Obama încă de când acesta din urmă a intrat în Senat, în 2005. Au lucrat împreună la comisia pentru relații externe a Senatului. Lippert a călătorit împreună cu actualul președinte american în întreaga lume, considerându-se că el este cel care l-a inițiat în politica externă în condițiile în care Barack Obama se pregătea să candideze la Casa Albă.

Când Obama a anunţat că va candida la preşedinţie, Lippert i-a fost alături și l-a însoțit apoi în campanie, fiind consilierul său pe probleme de politică externă.

În 2007, Lippert, locotenent în rezervă, a fost în Irak și a lucrat ca ofițer de informații pentru trupele SEALS.

S-a întors și a lucrat pentru o perioadă la Casa Albă, ca adjunct al consilierului pentru securitate națională, dar în octombrie 2009 s-a reîntors în serviciul militar și a plecat în Afganistan, unde din nou a lucrat ca ofițer de informații al marinei.

În 2011 a fost numit la Pentagon șef pentru politica față de Asia. Anul trecut, președintele Obama l-a trimis ambasador în Coreea de Sud, iar aici diplomatul a devenit foarte popular, mai ales după ce soția sa a dat naștere unui băiețel căruia i-au pus un prenume coreean, relatează Fox News.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri