Ambasadorul SUA la UE: Rusia vrea să folosească energia ca armă politică

Data publicării:
Anthony Luzzatto Gardner - captura youtube

„Știm ce vrea Rusia. Să folosească energia ca o armă politică, să vulnerabilizeze Europa, de aceea, și din acest motiv geostrategic, TTIP este important. Gazul natural lichefiat va fi transportat între Statele Unite și Uniunea Europeană. Am înțeles că România are o poziție unică, pentru că nu are nevoie să importe gaz rusesc”, a menționat Gardner.

În context, el a subliniat că alte țări din Europa sunt mai expuse din acest punct de vedere.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeană a adăugat că acest parteneriat va duce și la o creștere a numărului de locuri de muncă.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP — Transatlantic Trade and Investment Partnership) este cel mai mare tratat comercial și de investiții negociat vreodată, atât de Statele Unite ale Americii, cât și de Uniunea Europeană, menit să sporească prosperitatea celor doi parteneri.

Varianta sa pentru spațiul pacific, TPP (Trans Pacific Partnership), tratat negociat între SUA și partenerii săi din zona Asia-Pacific, a fost aprobat la finalul lui septembrie 2015, oferind motivația unei negocieri mai accelerate și în cazul TTIP. Tratatul transatlantic se află în momentul de față într-o fază decisivă a negocierilor între cei doi mari parteneri și actori comerciali, SUA și UE, care, împreună, au peste 800 de milioane de locuitori și acoperă circa jumătate din PIB-ul planetei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri