Analiză Reuters: Tensiunile cu Rusia ar putea genera o nouă strategie militară NATO

Data publicării:
NATO

Conflictul din Ucraina a schimbat radical contextul de securitate european. Stadiul actual al relaţiilor dintre Occident şi Rusia aminteşte mai puternic ca niciodată de Războiul Rece şi oferă o nouă justificare a existenţei Alianţei Nord-Atlantice.

În condiţiile în care Statele Unite şi Rusia şi-au prezentat noile strategii militare, multe voci din cadrul NATO se întreabă dacă nu este momentul ca cea mai puternică alianţă armată din lume să-şi regândească şi ea tacticile, scrie agenţia Reuters.

Documentul aflat în vigoare a fost adoptat în 2010 şi prezintă drept foarte mici şansele izbucnirii unui război convenţional pe teritoriul unui stat membru.

De asemenea, cooperarea dintre NATO şi Rusia este considerată de o importanţă strategică. Dar anexarea Crimeei la Federaţia Rusă şi implicarea ruşilor în luptele din estul Ucrainei au pus cele două tabere pe poziţii contrare.

Cooperarea practică a fost suspendată şi a fost înlocuită cu un război al declaraţiilor.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Dacă cineva ameninţă unele dintre teritoriile noastre, trebuie să ne orientăm forţele armate şi capabilităţile moderne de atac către zonele care ne ameninţă. Ce altceva putem să facem? NATO vine mai aproape de graniţele noastre, noi nu ne mutăm nicăieri.

Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa: „Nu putem să fim pe deplin siguri care să o fie următorul pas al Rusiei, nu putem să înţelegem care sunt intenţiile lui Putin, tot ce putem să facem este să învăţăm din acţiunile sale”.

Acum nici perspectiva unui război real nu este total exclusă, relatează Reuters. Dar elaborarea unei noi strategii militare va pune la încercare răbdarea, solidaritatea și coerența în viziune a celor 28 de state membre. Motiv pentru care surse diplomatice nu se așteaptă la un consens foarte curând.

Citiți și
INTERVIU EXCLUSIV. Secretarul general al NATO: „Suntem pregătiți să protejăm şi să apărăm România faţă de orice ameninţare”
Klaus Iohannis a promulgat legea privind staţionarea şi tranzitul trupelor străine pe teritoriul României
Primul centru NATO din România, pregătit pentru inaugurare
Grecia, un aliat imprevizibil. De ce Washingtonul ține partea Atenei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri