Ancheta se extinde în cazul Petraeus. E vizat un comandant al NATO în Europa

Data publicării:
20121113 20petraeusallen-33285

Potrivit unui comunicat emis de ministru, președintele Barack Obama a fost de acord cu această solicitare, emisă luni, informează BBC.

Generalul John Allen, în prezent comandant al forțelor NATO în Afganistan (ISAF), este anchetat în legătură cu o corespondență „necorespunzătoare” pe e-mail cu Jill Kelley, femeia datorită căreia a fost dezvăluită legătura extraconjugală a fostului director al Agenției Centrale de Informații - CIA, David Petraeus, indică marți surse de rang înalt din Departamentul de Stat al Apărării, sub rezerva anonimatului.

E-mailurile ar fi fost trimise de generalul John Allen către Jill Kelley. În așteptarea anchetei, Allen, aflat la Washington, declară că nu a făcut nimic greșit.

Generalul urma să fie audiat joi de Senat pentru a fi confirmat comandant suprem al forțelor NATO în Europa - SACEUR. Tot joi era programată și audierea succesorului său la comanda forțelor NATO în Afganistan - ISAF, generalul Joseph Dunford. Ministrul american al Apărării, Leon Panetta, și-a exprimat dorința ca Senatul să acționeze rapid în legătură cu această nominalizare. Până atunci, John Allen rămâne în funcție.

„Câtă vreme cazul este în anchetă și înainte ca faptele să fie stabilite, generalul Allen va rămâne comandant al ISAF”, a declarat Panetta.

Generalul Allen i-a urmat la comanda ISAF generalului David Petraeus, ceea ce poate indica ramificații și mai ample ale scandalului.

30.000 de pagini de corespondență și documente

FBI are la dispoziţie circa 30.000 de pagini de corespondență și alte documente din perioada 2010-2012 schimbate între John Allen și Jill Kelley, indică sursa anonimă citată de BBC. Jill Kelley a avut legături cu familia generalului David Petraeus și cu familiile altor militari de la baza aeriană MacDill din Florida.

Femeia a depus plângere la Biroul Federal de Investigații după ce a primit mai multe mesaje anonime de amenințare, în careera acuzată că flirtează cu generalul Petraeus. În urma anchetei preliminare, s-a descoperit că expeditorul lor era Paula Broadwell, biografă și fosta amantă a generalului Petraeus, acum fost șef al CIA.E-mailurile schimbate de Broadwell și Petraeus aveau un conținut sexual explicit, care confirma legătura extraconjugală.

Cei doi au fost audiați separat în ultimele săptămâni, dar împotriva lor nu au fost emise acuzații de natură penală, cu toate că Paula Broadwell era în posesia unor informații clasificate.

Vineri, Petraeus a demisionat din fruntea CIA, în urma dezvăluirilor privind relația sa extraconjugală cu Paula Broadwell.

Wall Street Journal anunța luni seara că agentul FBI care a lucrat în dosarul ce a dus la demisia directorului CIA face el însuși obiectul unei anchete interne în legătură cu comportamentul său.

UPDATE Leon Panetta, viitor obiect al remanierii

În mijlocul anchetelor, președintele Barack Obama intenționează să-l înlocuiască din funcție pe secretarul Apărării, Leon Panetta, potrivit cotidianului Washington Post. Viitorul secretar al Apărării ar urma să fie senatorul John Kerry, un veteran al războiului din Vietnam și fost candidat la președinția Statelor Unite în 2004.

Numele lui John Kerry era vehiculat pentru ocuparea postului de secretar de stat care va fi lăsat liber de Hillary Clinton începând cu luna ianuarie. Totuși, potrivit unor surse de la Casa Albă, funcţia de şef al diplomaţiei îi va reveni ambasadorului american la Organizația Națiunilor Unite, Susan Rice.

Pentru postul de director al CIA, principalul favorit este John Brennan, consilierul pe probleme de antiterorism al lui Barack Obama.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri