Angela Merkel: Europa este într-o situație nedemnă de ea în privința crizei imigrației

Data publicării:
merkel cu schauble - GettyImages-481059166-1

Angela Merkel / FOTO: Gulliver/Getty Images

„Europa este într-o situație nedemnă de ea, trebuie pur și simplu s-o spunem”, a declarat Angela Merkel, în cadrul unei întâlniri cu cetățenii din Duisburg, oraș industrial și minier din regiunea Ruhr, unde trăiește o importantă comunitate de imigranți, informează Agepres.

În privind afluxului de solicitanți de azil, „trebuie să-i trimitem înapoi în țările lor pe cei care — conform unei mari probabilități — nu au nicio șansă de a obține azil”, a reafirmat ea. „Este un lucru dificil, dar Serbia, Albania și Kosovo nu sunt țări unde să existe pentru moment război civil", a adăugat Angela Merkel.

„Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizați în mod echitabil în Europa. O țară ca Germania, mai puternică economic decât alte țări, trebuie să ia o parte mai mare, însă trei sau patru țări din 28 nu-și pot asuma doar ele această sarcină: nu aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim, a mai spus cancelarul german.
Germania se așteaptă să primească 800.000 de solicitări de azil în 2015, de patru ori mai multe decât anul trecut, o situație în fața căreia întâmpină mari dificultăți. 

Venirea imigranților a stârnit în același timp reacții xenofobe, în special în estul țării, unde cancelarul se va deplasa miercuri la un centru pentru refugiați din Heidenau, unde au avut loc ciocniri violente între polițiști și militanți de extremă-dreapta. Aceasta ar fi prima sa vizită într-un centru pentru refugiați de la începutul crizei imigranților în Europa. 

Pe de altă parte, Germania încetează să-i mai trimită pe solicitanții de azil sirieni spre punctul lor de intrare în Uniunea Europeană, suspendând practic aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare, a anunțat marți Biroul federal pentru imigrație și refugiați (BAMF). 

„Salutăm acest act de solidaritate europeană. Pentru Comisie, aceasta constituie o recunoaștere a faptului că statele membre situate la frontierele externe nu pot fi lăsate singure să se ocupe de numărul mare de solicitanți de azil care încearcă să se refugieze în Europa. Este singurul caz de acest fel de care avem cunoștință printre statele membre”, a precizat, de la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri