Anul 2017 ar putea fi cel mai cald din istoria măsurătorilor. Ce consecințe are acest lucru asupra planetei

Data publicării:
incalzire globala
Foto: Shutterstock

Luna iunie a fost printre cele mai calde înregistrată vreodată pe Pământ, iar estimările meteorologilor ne arată că anul 2017 ar putea prinde un loc în topul anilor cu cele mai mari temperaturi, după 2015 și 2016, relatează The Guardian.

incalzire globala
Foto: Shutterstock

Cifrele indică și un fapt îngrijorător: temperatura medie cu care planeta se încălzește acum este cea mai mare din ultimii 115.000 de ani. Potrivit datelor furnizate Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei din SUA, iunie 2017 a fost a treia cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor, fiind depășită doar de iunie 2015 și iunie 2016.

Datele arată că temperatura medie a planetei este acum mai mare cu 0.82 grade Celsius față de temperaturile medii înregistrate în secolul 20. Și NASA a publicat niște date asemănătoare, cu singura mențiune că ei includ în topul măsurătorilor și luna iunie 1998.

Specialiștii averizează că aceste temperaturi neobișnuit de mari, precum și fenomenele extreme care le urmează sunt, mai mult ca sigur, rezultatul emisiilor de carbon rezultate din arderea combustibilor fosili.

„Pământul se încălzește într-un ritm mai aler decât ne așteptam și decât ne arătau modelele climatice”, susține Andy Pitman, cercetător la Universitatea New South Wales, din Sydney, Australia. Trendurile curente arată că obiectivul de a menține încălzirea planetei sub limita de 1,5 grade Celsius va fi depășit până în 2040, însă există și studii care arată că acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai devreme.

„În opinia mea, pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, este nevoie de o reducere rapidă și drastică a emisiilor de carbon și a gazelor de seră. Mult mai rapidă decât este acum”, mai apreciază omul de știință.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri