Apel pentru calmarea situaţiei în Ucraina. Premierul promite mai multă putere pentru administraţiile regionale

Data publicării:
ucraina soldati

Pentru a pune capăt tensiunilor apărute în zona de Est a ţării, Arseni Iaţeniuk le cere oamenilor să aibă răbdare până la adoptatrea unei noi legi fundamentale, o Constituţie care, promite premierul ucrainean, va răspunde nevoilor tuturor regiunilor ţării.

Guvernul de la centru nu doar că este deschis unui dialog cu fiecare regiune, dar şi la îndeplinirea tuturor solicitărilor venite de la cetăţeni şi care sunt în acord cu legile. Prin noua Constituţie a ţării ne vom asigura că vom crea soluţii specifice, care vor răspune nevoilor din fiecare regiune”, a declarat el.

Oamenii vor însă fapte, nu vorbe. Ei se anunţă hotărâţi să rămână în stradă până când noua conducere pro - europeană de la Kiev va pleca de la putere.

Situaţia rămâne tensionată la Harkov, Lugansk şi Doneţk, unde pro-ruşii au ocupat mai multe clădiri administrative şi cer desprinderea de Ucraina.

La Odessa, violenţele au început odată cu sosirea în oraş a unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale. Cele două tabere s-au strâns în faţa hotelului în care era cazat acesta şi şi-au împărţit pumni.

în Lugansk, activiştii pro-ruşi au respins dialogul cu Kievul şi şi-au întărit baricadele în jurul clădirilor oficiale ocupate la începutul săptămânii.

Pentru a face faţă acestor provocări separatiste dar şi pentru a contracara presiuniile venite din patea Rusiei, care şi-a adunat trupele la graniţa cu Ucraina, Kievul a decis să retragă flota care era cantonată în Crimeea şi să o repoziţioneze în apropierea localităţilor unde au apărut tensiuni. Mai multe nave vor ajunge în portul Mikolaiv, unde, la începutul săptămânii, au avut loc incidente violente între protestatarii fideli Moscovei şi manifestanţii proeuropeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri