Aplicaţii mobile pentru a compara tarifele practicate de clinici pentru aceleaşi tratamente

Data publicării:
servicii medicale

Inovaţiile apar în Statele Unite, unde fiecare dolar contează, deoarece sistemul de sănătate se bazează pe asigurări private. Chiar şi IT-iştii români vând softuri medicale acolo. Însă, odată cu extinderea clinicilor şi spitalelor private şi în România, astfel de aplicaţii pot fi utile şi aici.

Pentru ca pacienţii să aibă parte de tratamente mai ieftine şi mai eficiente, serviciile medicale se bazează tot mai mult pe analizarea unor date deja existente.

Oscar, un proiect înfiinţat de doi antreprenori americani a strâns deja finanţari de 350 de milioane de dolari, inclusiv de la Google, pentru dezvoltarea unei aplicaţii care, printre altele, îi ajută pe pacienţi să îşi facă programări în funcţie de tariful practicat de medic. Compania este evaluată acum la peste 1,7 miliarde de dolari, deşi serviciile pe care le oferă nu sunt din cale afară de complexe. Datele primite de la pacienţi, cum ar fi vârsta sau antecedentele medicale, sunt puse lângă informaţiile publicate de clinici, precum tarife sau detalii despre experienţa medicilor în tratarea anumitor afecţiuni. Apoi toate aceste informaţii sunt combinate în oferte potrivite pe care pacienţii le văd pe loc pe telefonul mobil. Într-un interviu pe care l-a oferit pentru TechCrunch, unul dintre cofondatori, Josh Kushner spunea că aplicaţia Oscar face de fapt ceea ce sistemul de asigurări de sănătate nu poate.

Josh Kushner, cofondator Oscar: „Din punct de vedere tehnologic nu au făcut nimic. Este greu să faci inovaţii când ai tehnologia atât de veche precum actualii jucători”.

În industria IT se devoltă considerabil o nișă a softurilor desemnate organizării serviciilor medicale. Un astfel de soft se numeşte iMedicare, a fost cumpărat de 4.000 de farmacii şi este dezvoltat de Flaviu Sîmihaian, un tânar din Bistriţa. Programul analizează stocurile de medicamente şi proprietăţile lor astfel încât să găsească cel mai ieftin tratament. Cei de la Phillips dezvoltă în schimb aplicaţii de telemedicină, care permit consultaţii prin webcam pentru pacienţii care se pot deplasa greu.

Iar potenţialul de creştere pentru astfel de aplicaţii nu este doar în Statele Unite, unde serviciile medicale sunt decontate de firme private de asigurări, care pun presiuni pentru alegerea celor mai ieftine servicii. Softurile medicale pot fi utile şi în ţări precum România, în care medicina privatăa este abia la început. Compararea tarifelor îi poate ajuta pe pacienţi să găsească cea mai bună ofertă.În acelaşi timp, centralizarea tututor datelor existente poate convinge clinicile să reducă tarifele pentru a rămâne competitive.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri