Arabia Saudită a încetat bombardamentele în Yemen

Data publicării:
yemen

Arabia Saudită a anunţat că „Operaţiunea Furtună Decisivă”, adică bombardamentele aeriene efectuate împotriva rebelilor din Yemen, şi-a îndeplinit principalele obiective, aşa că acest fel de acţiuni militare vor înceta.

Oprirea raidurilor a fost cerută chiar de preşedintele Yemenului, aflat în exil în capitala saudită, Riad. Dar reprezentanţii coaliţiei conduse de Arabia Saudită au spus că vor continua să combată miliţiile şiite yemenite prin alte mijloace.

Coaliţia îşi va continua operaţiunile pentru a renaşte speranţa în Yemen, dorind ca Yemenul să redevină o ţară stabilă şi sigură în regiune”, a spus generalul Ahmed Asseri, purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de Arabia Saudită.

Situaţia este în continuare extrem de tensionată. Iranul a trimis o flotă de nouă nave cargo către Yemen, asupra căruia există suspiciunea că ar transporta arme pentru rebeli.

Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat oficialii de la Teheran să nu livreze arme miliţiilor din Yemen, deoarece un astfel de demers ar pune în pericol traficul comercial prin Marea Roşie.

Tocmai pentru a proteja rutele comerciale, Statele Unite au trimis în apropiere de Yemen mai multe nave militare, inclusiv un portavion.

Principalul obiectiv al acestei operaţiuni este menţinerea libertăţii de navigaţie şi a fluxului comercial în golful Aden şi în Marea Roşie. Aceasta este o regiune a lumii unde un procent semnificativ al comerţului are loc”, a spus Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Consiliul de securitate al ONU a impus un embargou asupra livrărilor de arme către rebelii şiiţi din Yemen, iar marina saudită a instaurat o blocadă navală în jurul coastelor yemenite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri