Argentina își concediază spionii. Președintele a dizolvat principalul serviciu de informații

Data publicării:
cristina asesina

Înarmaţi cu pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Vrem dreptate!” , „Toţi suntem Nisman!” şi „Cristina. Asasina!”, sute de argentinieni au protestat pentru independenţa justiţiei şi pedepsirea politicienilor corupţi. Ei spun că au ieşit în stradă pentru că nu vor să trăiască într-o ţară în care preşedintele acoperă criminali sau în care un procuror este ucis pentru că îndrăzneşte să formuleze acuzaţii la adresa şefului statului.

Protestatarii consideră că procurorul Alberto Nisman, mort în condiţii suspecte la începutul săptămânii trecute, a fost ucis la comanda actualei puteri pentru că urma să o acuze oficial pe Cristina Kirchner, preşedintele argentinian, că încearcă să acopere implicarea Iranului în atentatul din 1994 de la centrul cultural evreiesc din Buenos Aires, deoarece urmărea să semneze un acord economic cu Teheranul.

Cristina Kirchner susţine că procurorul a fost păcălit de către doi presupuşi agenţi secreţi, care i-au dat informaţii false pentru a discredita autorităţile, şi că apoi a fost eliminat când nu a mai fost nevoie de el. Tocmai de aceea, într-o primă reacţie la acest scandal, liderul de la Buenos Aires a anunţat că dizolvă principalul serviciu de informaţii al ţării, deoarece vrea o reformare a acestuia.

„Am asistat la un fel de mașinație permanentă a procurorilor, judecătorilor, mass-media, care a fost dată în vileag și pe care trebuie să o tăiem de la rădăcină. De aceea, am decis să dizolv acest secretariat şi să creăm o Agenţie Federală de Informaţii”, a spus Cristina Kirchner.

Opoziţia spune însă că, în spatele acestei decizii, nu este vorba despre nicio reformă. Pur şi simplu, Cristina Kirchner vrea să îşi acopere urmele.

Procurorul Alberto Nisman conducea ancheta în cazul unui atentat cu maşină-capcană din 1994, asupra unui centru cultural evreiesc din Buenos Aires. Atunci, 85 de oameni şi-au pierdut viaţa, fiind cel mai grav atentat din istoria Argentinei. În 2006, procurorii au declarat că în spatele atacului s-au aflat Iranul şi gruparea teroristă Hezbollah.

Nisman a murit în condiţii suspecte cu câteva ore înainte să prezinte ultimele detalii ale anchetei în Parlamentul de la Buenos Aires. Acesta urma să o acuze oficial pe Cristina Fernandez Kirchner, preşedintele argentinian, că face presiuni în favoarea Iranului. Procurorul a acuzat guvernul argentinian că urmărea să semneze un acord economic cu Teheranul, fapt negat de către oficialii de la Buenos Aires.

Nu mă vor intimida. Nu mă tem de ei, să spună ce-or vrea, să se plângă de ce vor, ba că procurorii m-au denunţat, ba că judecătorii m-au contactat. Nu îmi pasă, nu mă vor face să îmi schimb părerea”, spune însă Cristina Kirchner

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri