Armata israeliană reia operaţiunile militare în Fâşia Gaza. Peste 7.000 de palestinieni au murit sau au fost răniți

Data publicării:
bombardamente

 

Actualizare ora 11:00: „În urma tirurilor continue de rachete efectuate de către Hamas pe timpul armistiţiului umanitar (...), armata îşi va relua imediat activitatea în Fâşia Gaza, în aer, pe mare şi la sol”, se arată într-un comunicat.

Însă Hamas a respins această prelungire a armistiţiului şi a reluat, sâmbătă seara, tirurile de rachete către teritoriul israelian. Aproximativ 25 de rachete au vizat între timp Israelul, potrivit armatei, care afirmă că le-a răspuns cu "tiruri de artilerie localizate", scrie Mediafax.

Potrivit unui ultim bilanţ prezentat de salvatori locali, conflictul, care a intrat duminică în a 20-a zi, a provocat moartea a 1.049 de palestinieni, marea majoritate civili. Alţi aproximativ 6.000 au fost răniţi. De partea israeliană, 43 de militari au fost ucişi, dar şi doi civili şi un muncitor thailandez.


Cabinetul de securitate israelian a aprobat cererea ONU de a prelungi armistițiul umanitar în Fâşia Gaza până în această seară. De cealaltă parte, liderii Hamas au cerut clarificări.

Deşi mişcarea de rezistenţă palestiniană a respectat încetarea focului, partea israeliană nu a respectat cele 12 ore de armistiţiu, mai ales în partea de sud, deci au loc discuţii cu mediatorii şi urmează să ne prezentăm poziţia în legătură cu prelungirea cu 24 de ore a armistiţiului umanitar”, a spus Osama Hamdan, purtător de cuvânt al Hamas.

Între timp, comunitatea internaţională face presiuni pentru încetarea conflictului.

„Ceea ce se întâmplă în Gaza este absolut inacceptabil. Peste o mie de morţi, printre ei şi mulţi copii, este ceva ce lasă amprente asupra umanităţii. Şi este ceva ce determină comunitatea internaţională să ceară încetarea imediată a focului, să se pună capăt imediat violenţelor”, a declarat Jose Garcia-Margallo, ministrul spaniol de Externe.

În ciuda armistiţiului în vigoare în cursul zilei de ieri, armata israeliană a anunţat că obuze de mortier au fost trase din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, fără să provoace victime sau pagube. Mai multe explozii au avut loc şi în Gaza, cu doar câteva momente înainte de intrarea în viagoare a armistiţiului, încheiat iniţial pentru 12 ore şi apoi prelungit.

Manifestații pentru pace în întreaga lume

Intervenţia militară în Fâşia Gaza scoate în stradă zeci de mii de oameni, din întreaga lume. Manifestanţii cer încetarea violenţelor din teritoriul palestinian şi-i acuză pe israelieni de crime împotriva umanităţii. Ample demonstraţii pentru pace au fost organizate la Paris, Londra şi Tel Aviv.

Peste trei mii de oameni au ieşit în stradă La Tel Aviv şi au cerut încetarea intervenţiei militare în Fâşia Gaza. Oamenii au aprins lumânări în memoria celor ucişi în conflict şi au cerut soluţionarea conflictului la masa negocierilor.

În paralel, alte câteva sute de persoane au organizat o contrademonstraţie, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de actuala politică israeliană în teritoriile palestiniene.

Cinci mii de manifestanţi s-au strâns în centrul Parisului. Oamenii au ars mai multe steaguri ale Israelului şi le-au cerut militarilor evrei să părăsească teritoriul palestinian. Preşedintele Francois Hollande a fost, la rândul său, criticat de protestatari, care îl acuză că nu condamnă crimele din Fâşia Gaza.

Guvernul vrea ca manifestaţia organizată în sprijinul poporului palestinian să nu se desfăşoare fără incidente, să discrediteze solidaritatea pe care le-o arată aceşti oameni”, a spus Olivier Besancenot, organizator al manifestaţiei.

De la protest, care nu a fost autorizat, nu au lipsit incidentele. 40 de oameni au fost reţinuţi de poliţie, după ce s-au luat la bătaie cu forţele de ordine.

O manifestaţie similară a avut loc şi de partea cealaltă a Canalului Mânecii – 10.000 de britanici au organizat un marş prin centrul Londrei. Ei au pornit din faţa Ambasadei Israelului şi au ajuns în apropierea sediului Parlamentului. Au scandat tot timpul mesaje anti-israeliene şi i-au cerut premierului David Cameron să intervină, pentru a opri crimele împotriva palestinienilor.

Manifestaţii au avut loc în oraşul Geneva, din Elveţia, dar şi în Germania, la Berlin şi Frankfurt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri