Armata ucraineană, în retragere pe frontul de est. Pro-rușii au atacat pentru prima oară o navă

Data publicării:
tanc rusesc

S-au dat lupte grele pe aeroportul din Lugansk, în estul Ucrainei. Responsabilii din armata ucraineană spun că separatiştii au primit ajutor din partea Moscovei, care a trimis mai multe tancuri ruseşti. Tirurile susţinute de artilerie i-au întors din drum pe militarii ucraineni, care au fost nevoiţi să se retragă şi dintr-o localitate aflată în apropierea aeroportului.

Armata ucraineană a fost lovită pentru prima dată şi pe mare. În largul coastelor din sud-estul Ucrainei, nu departe de Mariupol, o şalupă a Armatei a fost scufundată de tirurile rebelilor. După ce au cucerit oraşul strategic Novoazovsk, separatiştii ameninţă acum oraşul port.

Mii de oameni au ieşit pe străzi în ultimele zile pentru a susţine cauza ucraineană.

Dar Kremlinul a rămas indiferent la protestele lor. Preşedintele Vladimir Putin a cerut pentru prima dată Kievului luarea în discuţie a statalităţii sud-estului Ucrainei şi a susţinut făţiş cauza rebelilor.

„Scopul luptătorilor din regiunile din estul ţării este să-i alunge pe soldaţi din sate şi să nu-i lase să bombardeze din nou acele localităţi”, a spus Vladimir Putin.

De partea cealaltă, Kievul acuză Moscova de declanşarea unui nou conflict armat în Europa.

„Regimul rusesc poartă răspunderea pentru războiul din Europa, pentru uciderea oamenilor noştri, pentru furtul Crimeei, pentru torturarea a milioane de ucraineni. Iar toate acestea au fost făcute din dorinţa de a restaura Uniunea Sovietică”, spune Arseni Iaţeniuk, prim-ministrul Ucrainei.

Liderii separatiştilor din Doneţk şi Lugansk au anunţat că acceptă ca regiunile să facă parte în continuare din Ucraina, doar dacă autorităţile de la Kiev sunt de acord să le recunoască autonomia şi să stabilească un plan de reconstrucţie pentru estul ţării.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri