Armistițiul de trei zile din Fâșia Gaza a expirat

Data publicării:
gaza bombardata-1

Actualizare 8:00: Armistițiul de trei zile a încetat după ce de la Cairo nu a fost anunțat o prelungire a încetării focului, relatează presa străină. De altfel, Ministerul Apărării israelian a anunțat că sistemul antirachetă Iron Dome a interceptat o rachetă trasă din Fâșia Gaza asupra orașului Ashkelon.


Armistiţiul declarat în urmă cu aproape trei zile expiră în această dimineaţă la ora 8:00 (ora României), iar la Cairo au loc negocieri pentru o prelungire a acestuia. Aripa militară a Hamas a anunţat că în cazul în care aceste negocieri vor eşua, ofensiva împotriva Israelului va fi reluată. De altfel, în cursul nopţii, două rachete au fost trase dinspre Gaza spre sudul Israelului.

Aproximativ 15.000 de palestinieni au demonstrat în cursul după-amiezii zilei de joi pe străzile oraşelor din Fâşia Gaza într-un marş de solidaritate organizat de mişcarea Hamas. Aceştia şi-au manifestat suportul pentru gruparea palestiniană ce negociază cu autorităţile israeliene la Cairo. Cei mai mulţi demonstraţi aflaţi pe străzile oraşelor din Gaza îşu doresc ridicarea embargoului impus de Israel, deschiderea graniţelor, în special a celei cu Egipt, dreptul de a folosi apele teritoriale în scopuri comerciale, dar şi reforme administrative şi politice”, a spus jurnalistul Mircea Barbu, prin telefon.

Bombardamentele s-au oprit în Fâşia Gaza, în urmă cu trei zile după intrarea în vigoare a unui armisitiţiu şi după retragerea trupelor israeliene din teritoriul palestinian. Oamenii au ieşit din adăposturi pentru a se reîntoarce la casele lor, doar că în loc de locuinţe au găsit doar bucăţi de ziduri ciuruite. După aproape o lună de raiduri, mare parte din oraşele Fâşiei Gaza sunt în ruine. Pagubele depăşesc şase miliarde de dolari.

Peste 500.000 de oameni din Fâşia Gaza au rămas pe drumuri. Doar jumătate din ei au găsit un loc în adăposturile amenajate de ONU. În faţa distrugerilor, unii nu mai au puterea nici să-şi plângă morţii. Peste 1.800 de palestinieni au fost ucişi în bombardamente, majoritatea fiind civili. Ministrul palestinian de Externe acuză Israelul de crime de război în Gaza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri