Arta, armă împotriva criminalității

Data publicării:
pachuca cladiri pictate 08 08 2015 streetartnews net

Până de curând, să te plimbi seara pe străzile din Pachuca era un lucru de neconceput. Găştile de cartier cutreierau oraşul, iar crimele erau frecvente. Totul s-a schimbat datorită unui proiect ambiţios al unor tineri, care au acoperit cu graffiti peste 200 de case. Iar rezultatele s-au văzut imediat.

Roberto Robles, artist graffiti: Arta ajută foarte mult, iar culorile schimbă starea de spirit a oamenilor. Griul le făcea viaţa monotonă. Acum, ei îşi schimbă modul de gândire când privesc aceste culori.

Proiectul, început în urmă cu trei ani, a fost realizat în colaborare cu primăria oraşului şi a costat peste 300.000 de dolari. Au fost cooptaţi inclusiv membri ai grupărilor criminale, dar decorarea caselor a fost doar începutul. Acum, străzile sunt mai curate, iluminatul public a fost schimbat şi, cel mai important, criminalitatea a scăzut cu 35%.

Ana Garcia, reprezentant al primăriei: (Membrii găştilor, n.red.) au acum o altă perspectivă asupra lucrurilor: mănâncă, pictează şi trăiesc împreună. Nu sunt cei mai buni prieteni, dar ştiu că pot lucra împreună pentru comunitatea în care trăiesc.

Nu toată lumea este, însă, la fel de optimistă.

Un criminal rămâne un criminal, chiar dacă totul în jur e frumos. Nu poţi schimba asta peste noapte”, sunt de părere unii localnici.

Cei mai mulţi dintre ei se mândresc, însă, cu acest proiect, despre care spun că este cea mai mare pictură murală din lume.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri