Atac terorist în sud-estul Franţei. F. Hollande: Pe cadavrul decapitat erau inscripţii. S-a urmărit aruncarea în aer a uzinei

Data publicării:
GRENOBLE CROP


ACTUALIZARE 14.15. Atacul din sud-estul Franţei a vizat aruncarea uzinei chimice în aer. Este o declaraţie făcută la Bruxelles de preşedintele Francois Hollande.

Liderul de la Elisee a anunţat că pleacă mai devreme de la Consiliul European pentru a coordona celula de criză, după atacul teorist.

„A fost un atentat comis de o persoană, probabil însoţită de o alta, cu un autovehicul care a fost îndreptat către această uzină chimică şi care a lovit rezervoare de gaz. Intenţia lor a fost de a provoca o explozie. Atacul este de natură teroristă, a fost găsit un cadavru decapitat pe care erau inscripţii”, a declarat preşedintele.


French media @ledauphine has more info on events / attack near Grenoble > http://t.co/uKh9gVRK2l pic.twitter.com/p3DlP2zuOO

— Bram Talman (@multesimus) 26 iunie 2015

Potrivit presei franceze, lângă cadavru a fost găsit şi un drapel al grupării jihadiste Statul Islamic. Alte două persoane au fost rănite uşor în urma unor explozii de mică amploare.

Atacul a avut loc la 10, ora Franţei, 11 ora României. Potrivit presei franceze, o maşină la bordul căreia se aflau doi bărbaţi a încercat să forţeze intrarea în uzina de produse chimice din Grenoble, dar nu au reuşit să intre în complexul industrial.

Ei au detonat mai multe dispozitive explozive. Doi angajaţi au fost răniţi uşor în urma deflagraţiilor. Unul dintre atacatori a fost arestat, despre celălalt nu se ştie momentan unde se află. Ministrul de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve a părăsit Parisul şi se îndreaptă spre Grenoble, pentru a coordona celula de criză.

Ca măsură preventivă, a fost întărită paza la toate obiectivele sensibile din Grenoble dar şi de la Lyon, oraş cu două milioane de locuitori, aflat foarte aproape de zona atacului.

Expert în securitate: Atacul, un fel de semnătură a ISIS

Hari Bucur Marcu, expert în securitate, a declarat la Digi24 că acest nou atac este „un fel de semnătură a ISIS care a revendicat târziu atentatul de acum 6 luni”.

Avem o semnătură care arată un gest de terorism internaţional, prin care un stat ca Franţa e supus atacului la nivel de individ. Rămâne să vedem dacă acest lucru va avea şi alte consecinţe în afară de acest gest simbolic. Singurele măsuri de urgenţă e să se strângă cât mai multe date că să se facă o apreciere a situaţiei. Soluţia clară ar fi că din punct de vedere militar acest Stat Islamic să fie învins şi să se oprească această formă de terorism internaţional. Din punct de vedere militar este posibil, politic este mult mai complicat, ar însemna operaţii internaţionale pe teritoriile unor state, e greu de adus armate dinafară ca să lupte împotriva acestui Stat Islamic”, a declarat Hari Bucur la Digi24.

Franța, în stare de alertă după atacul de la Charlie Hebdo

Franţa este în stare de alertă antiteroristă de şase luni încoace, după atacurile din ianuarie de la Paris care au vizat redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo şi de la magazinul cu specific evreiesc din estul capitalei franceze. 17 persoane şi-au pierdut viaţa atunci în urma atacurilor.  

Citiţi şi:

Atac terorist în Tunisia | Cel puţin 27 de morţi. MAE: Nu sunt informaţii privind existenţa unor români printre victime

Un al treilea atac terorist revendicat de Statul Islamic


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri