Atacul din Istanbul | Suspectul este din Kârgâzstan

Data actualizării: Data publicării:
atacator turc 2

Jurnaliştii Hurriyet au scris că atacatorul înarmat, care a ucis în noaptea dintre ani 39 de oameni în clubul Reina, a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic în Siria şi a utilizat tehnici învăţate în războiul civil în timpul atacului din Istanbul. De asemenea, presa turcă a publicat pe Twitter imagini cu un paşaport al presupusului jihadist, un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov. Însă, identitatea atacatorului nu a fost confirmată până acum de autorităţile turce.

Istanbul Prepares For Papal Visit
FOTO: Getty Images

ACTUALIZARE 14.00. Poliţia din Istanbul a reţinut marţi încă şase suspecţi în legătură cu atacul din clubul Reina, soldat cu 39 de morţi, a anunţat un oficial din serviciile de securitate citat de cotidianul Hurriyet.

Luni, alte opt persoane, printre care s-au numărat şi rudele atacatorului, au fost reţinute de poliţia antiterorism la Istanbul. Ei erau audiaţi încă marţi, potrivit oficialului.


 

Experţii turci susţin că atacatorul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape în noaptea atacului armat de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

De asemenea, atacatorul a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat deja atacul armat din Istanbul şi există informaţii că atacatorul necunoscut a fost antrenat în lupte de stradă în Siria.

Anchetatorii turci se concentrează pe scenariul potrivit căruia atacatorul este originar din Asia Centrală.

Prioritatea autorităţilor turce este de a-l captura pe atacator şi de a neutraliza celula teroristă care l-a susţinut, în încercarea de a preveni repetarea unui asemenea atac armat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Presa turcă a publicat imagini cu un paşaport care i-ar aparţine presupusului atacator originar din Kîrgîzstan. Imaginile arată că atacatorul este un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov şi s-a născut în 1988.

Autorităţile turce nu au confirmat până în acest moment dacă paşaportul îi aparţine atacatorului, care este în continuare căutat.

De asemenea, au apărut informaţii şi despre rudele principalului suspect.

”Am aflat despre atac de la televizor. Nu am ştiut că soţul meu este simpatizant ISIS”, a declarat soţia suspectului pentru cotidianul Cumhuriyet.

Potrivit presei turce, vecinii suspectului au sunat la poliţie pentru a anunţa că l-au recunoscut, după ce au văzut imaginile cu el la televizor. Suspectul, împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi, ar fi ajuns pe 20 noiembrie din Kîrgîzstan la Istanbul.  Apoi, el a plecat la Ankara şi de acolo, pe 22 noiembrie, la Konya, unde a închiriat o locuinţă.

Autorul masacrului petrecut de Revelion la Istanbul e încă liber, la mai bine de 48 de ore de când a împuşcat mortal 39 de oameni, într-un club de noapte. Anchetatorii au însă amprentele lui şi spun că e o chestiune de ore până când îl vor identifica.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri