Sari la conținut
News Alert

Atacatorul din Suedia, motivat de ură rasială

Potrivit unui martor ocular, Anton Lundin Petterson, un tânăr despre care poliţiştii spun că era simpatizant al extremei drepte, a intrat într-o şcoală din Trollhattan îmbrăcat într-un costum asemănător personajului Darth Vader din Războiul Stelelor şi înarmat cu o sabie. Înainte de atac, el s-a pozat cu mai mulţi elevi, care nu bănuiau ce urmează să se întâmple. Asasinul a început apoi să lovească în oricine îi ieşea în cale, iar supravieţuitorii masacrului spun că profesorul Lavin Eskandar, prima victimă a criminalului, a fost un adevărat erou, pentru că a sărit pe atacator şi le-a strigat copiiilor din clasă să fugă.

Niclas Hallgren, şeful poliţiei din Trollhattan: Sunt semne evidente că a fost o crimă motivată de ură, cu puternice accente rasiale.

Anders Ygeman, ministrul de interne din Suedia: Trebuie să ne punem mai multe întrebări cu privire la modul în care se dezvoltă societatea, despre polarizare şi mobilizarea tuturor forţelor împotriva violenţelor rasiale.

A doua victimă a atacatorului a fost un elev de 15 ani, originar din Somalia. La şcoala unde a avut loc incidentul sunt înscrişi peste 400 de elevi, majoritatea imigranţi.

Atacul a lăsat Suedia în stare de şoc. Astfel de incidente sunt extrem de rare în ţară scandinavă cu aproape 10 milioane de locuitori, considerată una dintre cele mai sigure din lume.