Atacurile Rusiei pe teritoriul Siriei, în presa internațională

Data publicării:
putin cu casti pe urechi - kremlin.ru

Intervenţia militară a lui Putin e o palmă peste faţă pentru Occident”, titrează Die Welt. Jurnaliştii germani notează că piloţii trimişi de Rusia şi armele vândute de ruşi lui Bashar al-Assad vor duce la creşterea numărului de refugiaţi.

Şi The Guardian comentează acest subiect: „SUA acuză Rusia că pune gaz pe foc în privinţa războiului civil din Siria. Washingtonul respinge afirmaţiile Moscovei despre atacurile aviatice - prima operaţiune militară majoră a Rusiei în afara graniţelor fostei Uniuni Sovietice de la Războiul Rece încoace”.

Publicaţia americană Washington Post prezintă o „anatomie a atacului aerian în Siria”. „Ce ţinte au vizat exact ruşii nu e clar. Deşi preşedintele Vladimir Putin a declarat că prezenţa Rusiei în Siria este una strict antiteroristă, nu s-a sfiit să îşi declare sprijinul pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad”, au remarcat jurnaliştii de peste Ocean.

Cotidianul New York Times a fost, însă, mai tranşant. „Rusia loveşte ţinte din Siria, dar nu pe cele aflate în zone ocupate de Statul Islamic”, anunţă încă din titlu. „Implicarea Rusiei în conflictul sirian creează un nou risc - cel al apariţiei unui incident accidental între avioanele de război americane şi ruseşti, ce zboară în aceeaşi zonă”, a scris publicaţia americană.

Cei de la Time vorbesc despre „adevăratul motiv pentru care Rusia "ajută" Siria”. „În urmă cu 18 luni, când Rusia a capturat peninsula ucraineană Crimeea, confuzia a dominat Occidentul. Acum că Rusia trimite trupe, armament şi avioane în Siria, suntem din nou şocaţi. Legăturile superficiale între cele două conflicte sunt evidente. Pentru prima oară de când Rusia a invadat Ucraina, armistiţiul e respectat. Asta a permis Moscovei să trimită trupele speciale din Ucraina în Siria. (...) În Siria, Rusia a ajutat şi a continua să îl ajute pe Assad să reprime întreaga rezistenţă, şi nu doar varietatea islamică”, scriu aceştia într-un amplu editorial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri