Atentat cu camion-capcană în fața unui hotel pentru străini din Kabul

Data publicării:
HOTEL NORTHGATE KABUL

Hotelul securizat Northgate, Kabul FOTO: northgatehtel.com

ACTUALIZARE.  Şeful poliţiei din Kabul a declarat că incidentul de securitate s-a soldat cu moartea celui care a detonat vehiculul-capcană și a altor doi atacatori, uciși de poliție. Și un polițist și-a pierdut viața, iar patru colegi de-ai săi sunt răniți.

În zori, mai răsunau focuri de arme și din când în când explozii în zona industrială a orașului, acolo unde forțele de securitate au fost poziționate în preajma hotelului Northgate.  

După atac, forțele afgane de securitate au închis străzile din jurul hotelului, care se află la est de principalul aeroport internațional și pe drumul care duce către baza aeriană Bagram din nordul capitalei.  În zonă se puteau vedea coloane de vehicule care transportau soldați și polițiști și se auzeau rafale de arme automate și zgomot de grenade lansate de forțele de securitate afgane, notează Reuters. 

De asemenea, s-au raportat mai multe pene de curent în Kabul, după explozia principală, mai multe zone ale orașului rămânând fără curent electric.


Deocamdată nu a fost furnizat niciun bilanț oficial al victimelor, deși talibanii, care au revendicat atacul, susțin că sunt zeci de morți și răniți.

Talibanii au revendicat operațiunea, precizând că „au aruncat în aer un camion încărcat cu explozivi la intrarea hotelului Northgate”, situat pe noul drum ce duce la baza militară americană de la Bagram, la nord de Kabul, relatează Agerpres.

Explozia foarte puternică a fost auzită în capitala afgană în jurul orei 1.30 (21.00 GMT), precedată de o pană de curent de câteva minute.

Insurgenții islamiști au declarat pe Twitter că această explozie „a deschis calea” combatanților lor, echipați cu arme ușoare și RPG-uri (lansatoare de rachete) spre interiorul hotelului.

Purtătorul lor de cuvânt Zabihullah Mujahid a anunțat că „o sută de invadatori americani” au fost uciși în această operațiune complexă, afirmație imposibil de verificat și care nu a fost confirmată din surse independente, precizează Agepres.

Un oficial din serviciile de securitate a declarat că patru bărbați înarmați luptau în zona hotelului Northgate, un ansamblu rezidențial securizat pentru militari străini și organizații civile.

Nu a existat imediat nicio declarație despre victimele din partea autorităților afgane, notează Reuters.

Hotelul nu a putut fi contactat și toate liniile sale telefonice nu funcționau.

Hotelul Northgate, protejat de ziduri înalte, afirmă pe site-ul său că aplică cele mai stricte reguli în materie de securitate, cu turnuri de pază și gardieni privați cu pregătire militară, notează France-Presse.

Acest atentat de la Kabul survine după dublul atac sinucigaș contra minorității șiite hazara din 23 iulie, soldat cu cel puțin 80 de morți și peste 230 de răniți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri