ATENTATE LA PARIS. Organizatorul atacurilor ar fi fost identificat - presă

Data publicării:
PARIS 1 POLITIE STRADA GettyImages-497043490-2

©FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 15:25  Poliția sârbă a arestat un imigrant cu un pașaport sirian pe care era trecut același nume cu cel descoperit pe un pașaport la unul dintre locurile atentatelor de la Paris, relatează luni cotidianul Blic.

„Documentul, care conține același nume și aceleași date, dar are o altă fotografie, a fost descoperit sâmbătă în centrul pentru imigranți de la Preșevo, iar persoana care îl deținea a fost reținută pentru a fi interogată”, scrie Blic.

Un pașaport sirian găsit la Stade de France avea trecut numele Ahmad al-Mohammad, 25 de ani. Un imigrant în posesia acestui document a fost înregistrat pe insula grecească Leros la 3 octombrie. El a depus o cerere de azil în Serbia, la centrul de la Preșevo, iar de aici, urma i se pierde în Croația. Numele său nu figura în baza de date a serviciilor antitero franceze, iar anchetatorii rămân prudenți în privința concluziilor: este pașaportul autentic? Sau poate a fost furat sau vândut?

Amprentele digitale ale presupusului kamikaze în apropierea căruia a fost găsit pașaportul sirian coincid cu cele ale unui bărbat controlat în Grecia în octombrie.

Potrivit Blic, este foarte probabil ca cei doi să fi cumpărat, separat, false pașapoarte siriene de la același falsificator, în Turcia.

ACTUALIZARE 15:00 Turcia susține că a avertizat Parisul de două ori într-un an în privința unuia dintre militanții jihadiști care s-au aruncat în aer vineri seara, dar spune că, din păcate, nu a avut nicio reacție din partea autorităților franceze.

Poliția turcă a informat poliția franceză în două rânduri, în decembrie 2014 și în iunie 2015, despre Omar Ismail Mostefai, unul dintre atacatorii de la Bataclan, a declarat un oficial guvernamental turc pentru AFP. „N-am avut niciodată niciun răspuns de la Franța pe această chestiune”, a mai spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.

În octombrie 2014, Turcia a primit o solicitare de informații din partea Franței pe tema a patru presupuși jihadiști, dar niciunul dintre ei nu s-a numărat printre cei șapte kamikaze de la Paris.

Totuși, Turcia a întreprins propria anchetă pentru că suspectul indicat Franței avea legături cu grupul vizat de serviciile franceze.

Omar Ismail Mostefai a luat parte la luarea de ostatici de la Bataclan, iar în cele din urmă s-a aruncat în aer. A fost identificat grație unei amprente luate de pe un deget secționat. Potrivit justiției franceze, el fusese condamnat de mai multe ori pentru infracțiuni de drept comun și era luat în evidența serviciilor din 2010 pentru radicalizare islamistă, însă nu fusese niciodată implicat într-un dosar terorist.

Potrivit oficialului turc, suspectul intrase pe teritoriul Turciei în 2013 prin provincia Edirne, dar autoritățile nu au mai avut informații despre momentul în care el ar fi părăsit țara.

Franța s-a interesat despre suspectul semnalat de Ankara abia după valul de atentate.

Pe de altă parte, Turcia se declară îngrijorată și susține că duminică seara a dejucat un atac ce fusese pregătit pentru Istanbul în aceeași zi cu cele comise la Paris.

 Turcia găzduiește în aceste zile summitul G-20.  

Oficial, anchetatorii au identificat cinci dintre cei șapte kamikaze responsabili pentru atentatele revendicate de Statul Islamic. Patru sunt tineri francezi, iar cel puțin doi dintre ei au fost în Siria. Ultimul dintre ei fusese înregistrat în octombrie, în Grecia, cu un pașaport sirian. 

Forțele de ordine, care sunt interesate și de conexiunile belgiene ale atacatorilor, sunt în căutarea unui „individ periculos”, Salah Abdelsalam (sau Abdelslam), un francez suspectat că a participat la atacurile de vineri împreună cu frații săi. 

Premierul Manuel Valls vorbește despre un „război” care va fi lung și dificil și a avertizat în privința posibilității de a fi comise noi atacuri în zilele sau săptămânile următoare. „Știm că sunt încă în pregătire operațiuni, nu numai în Franța, ci și în alte țări europene”, a spus Valls. 

Dincolo de raidurile, perchezițiile și reținerile întreprinse de autoritățile franceze și belgiene în ultimele 24 de ore, avioanele de vânătoare ale Franței au efectuat duminică seara bombardamente în Siria, la Rakka, fief al Statului Islamic.

ACTUALIZARE 13:37 Între timp, pe baza informațiilor date de autorități, presa a întocmit o listă cu identitățile și naționalitățile celor care ar fi comis atacurile de la Paris:

- Ismael Omar Mostefai, cetățean francez de 30 de ani, care s-ar fi aruncat în aer la Bataclan. A fost primul kamikaze identificat de autorități, după ce i s-au luat amprentele. Era cunoscut serviciilor pentru radicalizarea sa.

- Abdelhamid Abaaoud, un belgian de 27 de ani, este  unul dintre cei mai activi militanți ai Statului Islamic, potrivit postului belgian de radio RTL. Oficiali belgieni au spus luni că el este suspectat că ar fi organizat atacurile din Paris.

- Bilal Hadfi, un franco-belgian de 20 de ani, s-a aruncat în aer lângă Stade de France. Potrivit The Washington Post, el ar fi luptat alături de Statul Islamic în Siria.

- Ahmad Al-Mohammedeste un sirian de 25 de ani originar din orașul sirian Idlib. Amprentele lui s-au potrivit cu cele ale unui individ care s-a înregistrat ca refugiat, luna trecută, în Grecia. 

- Samy Amimour, cetățean francez de 28 de ani, locuia într-o suburbie a Parisului. A fost un alt kamikaze de la Bataclan. Poliția spune că era în atenția serviciilor de informații încă din 2012. Potrivit familiei, el s-a dus în Siria în 2013. Trei dintre rudele sale sunt în atenția autorităților.

- Brahim Abdelsalam, 31 de ani, s-a aruncat în aer pe Bulevardul Voltaire din Paris. Era cetățean francez rezident în Belgia.

- Saleh Abdelsalam, un belgian în vârstă de 26 de ani, este căutat în continuare. Este acuzat că a închiriat mașină folosită de atacatorii de la Paris. El a fost chestionat de poliție la scurt timp după ce au început atacurile. Este fratele lui Brahim Abdelsalam.

Mai rămâne de identificat încă un individ despre care se crede că ar avea legătură cu atacurile de la Paris.

ACTUALIZARE 13:00 Întreaga Franță a ținut, luni la prânz (13:00, ora României) un minut de reculegere, în memoria victimelor atentatelor de la Paris. Și în alte țări au avut loc la aceeași oră acțiuni de solidaritate și s-a păstrat un minut de reculegere. Atentatele de la Paris s-au soldat cu 129 de morți și 350 de răniți. 


Abdelhamid Abaaoud FOTO: Twitter

ACTUALIZARE 12:40  Creierul atentatelor din Paris ar fi fost identificat

Se numește Abdelhamid Abaaoud și, potrivit mai multor surse, acest belgian de 27 de ani, care face parte din gruparea Stat Islamic (Daech), este cel care a supervizat atentatele de vineri de la Paris.

Potrivit cotidianului De Standaard, bărbatul, orginar din Molenbeek (Belgia), era în legătură directă cu cel puțin unul dintre teroriștii implicați în atentatele de la Paris, soldate cu 129 de morți.

Poliția belgiană a lansat luni o nouă amplă operațiune la Molenbeek, localitate de la periferia Bruxelles-ului, în care locuiesc foarte mulți imigranți. Deja sâmbătă dimineață au avut loc aici mai multe percheziții și șapte arestări.

Belgia pare să le fi servit teroriștilor drept bază pentru pregătirea atentatelor. Cel puțin cinci suspecți audiați în prezent de poliție au fost arestați la Molenbeek, potrivit primarului acestei comune. Printre ei se numără și Mohamed Abdesalam, fratele unuia dintre kamikaze, Brahim Abdelsalam.

Fratele lor, Salah Abdesalam, născut la Bruxelles, este vizat de un mandat internațional de arest și este căutat. Frații Abdesalam ar fi închiriat la începutul săptămânii trecute două mașini pe care le-au folosit autorii atacurilor de la Paris. Vehiculele au fost găsite de poliția franceză în apropierea sălii de concerte Bataclan, unde au murit aproape 90 de oameni.  


FOTO: Twitter

Numele lui Brahim Abdelsalam, teroristul-kamikaze care s-a aruncat în aer pe bulevardul Voltaire, și al lui Abdelhamid Abaaoud apar în mai multe dosare penale de drept comun, pentru fapte comise la Bruxelles între 2010 și 2011.

Brahim Abdelsalam și Abdelhamid Abaaoud au locuit amândoi la Molenbeek, localitate de unde sunt originari mai mulți suspecți ai atentatelor din Paris.

În luna ianuarie 2015, numele lui Abdelhamid Abaaoud a apărut în timpul operațiunii antiteroriste de la Verviers (Belgia), când a fost dezmembrată o celulă jihadistă la câteva zile după atentatul de la Charlie Hebdo. Potrivit RTL, Abaaoud părea să fie cel care a dat ordine și care a finanțat această campanie de teroare. Telefonul său mobil fusese atunci localizat în Grecia, țară unde a fost înregistrat un fals pașaport sirian găsit asupra unuia dintre cei care s-au aruncat în aer la Stade de France.

Cunoscut și sub numele e Abou Omar al-Baljiki, Abdelhamid Abaaoud apare și într-o înregistrare video în care Statul Islamic se laudă că va comite atrocități. Înregistrarea este făcută în timp ce acesta conduce un vehicul de care târăște cadavre mutilate către o groape comună.

Abaaoud a apărut pe prima pagină a ziarelor belgiene încă din 2014, după ce și-a răpit propriul frate, Younès, atunci în vârstă de 13 ani, l-a dus în Siria și l-a făcut „cel mai tânăr terorist din lume”. Tatăl lor, Omar Abaaoud, care spune că nu mai are vești de la cei doi fii, a depus plângere împotriva băiatului cel mare.

Aabaaoud a fost condamnat în absență la 20 de ani închisoare, în iulie, la Bruxelles, într-un proces în care a fost judecată o filieră de recrutare de jihadiți belgiani pentru Siria.

Teroristul, căutat asiduu încă din 15 ianuarie 2015, a afirmat într-o publicație în limba engleză a Statului Islamic că a reușit să ajungă în Siria.

ACTUALIZARE 12:35  Autoritățile franceze au reținut 23 de persoane și au confiscat 31 de arme în timpul unor ample percheziții întreprinse în noaptea de duminică spre luni. Operațiunile au fost întreprinse în virtutea decretării stării de urgență, după atentatele de la Paris, a anunțat luni ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

Pe de altă parte, în cursul ultimelor 48 de ore, 104 indivizi au fost consemnați la domiciliu, fiind în atenția specială a serviciilor.



Actualizare 11:15. Procuratura franceză a comunicat presei că un al patrulea atacator a fost identificat. Este vorba despre un cetățean francez, născut în 1987 la Paris. El ar fi fost în atenția serviciilor de informații franceze încă de acum trei ani, cel mai probabil într-o celulă islamistă.

De asemenea, Procuratura a informat că a fost identificat un al cincilea presupus atacator. Ahmad Al Mohammad era în vârstă de 25 de ani și a fost găsit cu un pașaport sirian la Stade de France.

Autoritățile s-au rezumat la a spune că în acest moment au informații despre cinci dintre cei șapte kamikaze care au acționat pe 13 noiembrie la Paris.

În paralel se desfășoară aproape 150 de percheziții în toată țara, cea mai importantă fiind la Bobigny, în estul Parisului. Descinderi mai au loc în Lille, Strasbourg, Lyon sau Grenoble.


Manuel Valls, premierul Franţei: Adevărul, realitatea le vom spune. Am spus mereu, de luni de zile suntem în război cu terorismul. Iar terorismul poate lovi, chiar dacă am reuşit să dejucăm numeroase atentate, poate lovi din nou.

Reporter: Zilele acestea?

Manuel Valls, premierul Franţei: Da, zilele acestea, zilele următoare. Nu spun asta ca să provoc teamă, dar fiecare trebuie să fie conştient. După aceste zile îngrozitoare, francezii s-au întors la lucru. Elevii s-au întors la şcoală. Viaţa trebuie să-şi reia cursul. Dar trăim şi vom trăi multă vreme cu această ameninţare teroristă şi, fără îndoială, trebuie să fim pregătiţi.

Percheziții în cercurile islamiste

Unul dintre suspecții de implicare în atentatele teroriste de la Paris a fost oprit sâmbătă de poliție în timp ce se deplasa cu un automobil prin nordul Franței, dar nu a fost reținut, relatează Agerpres citând informații făcute publice duminică. Salah Abdeslam, de 26 de ani, a fost oprit în timp ce se deplasa cu mașina împreună cu alte două persoane, în contextul în care de sâmbătă s-au introdus controale întărite la frontiere după atentatele teroriste soldate cu cel puțin 129 de morți.

Belgia, unde bărbatul era deja cunoscut autorităților, a emis între timp un mandat de arestare internațional pe numele său. Fratele lui, Brahim Abdeslam, în vârstă de 31 de ani, a detonat vineri seara centura cu explozibili aflată asupra sa pe bulevardul Voltaire, în apropierea sălii de concerte Bataclan. El era cetățean francez și rezident în Belgia. Un al treilea frate, Mohamed Abdeslam, se află printre cei șapte deținuți pentru a fi interogați la Bruxelles. Conform informațiilor furnizate de Le Monde, cei trei frați nu figurau în dosarele serviciului de informații franceze. 

Autoritățile franceze cred că trei echipe de atacatori înarmați cu arme Kalașnikov și veste cu explozibili au comis atacurile de vineri seară, printre care și cele de la sala de concerte Bataclan și de la Stade de France. 
Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat sâmbătă atentatele teroriste. 

Potrivit AFP, autoritățile franceze au efectuat duminică seară raiduri în suburbia Bobigny din nord-estul Parisului și au interogat mai mulți localnici. De asemenea, poliția a efectuat raiduri în orașul Toulouse, în apropierea fostei locuințe a lui Mohamed Merah, care a atacat militari francezi și o școală evreiască în martie 2012, provocând moartea a șapte persoane. 

Poliția a confiscat o armă și o cantitate neprecizată de canabis și a reținut trei sau patru oameni pentru a fi interogați, menționează AFP, citând o sursă din poliție.

Citiți și:

Franța a atacat ISIS. Avioane de luptă au bombardat masiv poziții ale teroriștilor în Siria

ATENTATE LA PARIS. Unul dintre atacatori ar putea fi încă în libertate

Măsuri împotriva circulaţiei teroriştilor, la G20. Barack Obama și Vladimir Putin au discutat timp de 30 de minute

Guvernul francez intenționează să desființeze moscheile radicale





Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri