Atentatele care au îndoliat Marea Britanie

Data publicării:
atentat marea britanie - gettyimages - 7 iulie

La data de 7 iulie 2005 trei bombe explodau aproape simultan în trei stații ale metroului londonez, la o oră de vârf. Au urmat momente de groază, în care sute de oameni înspăimântați fugeau în toate părțile și încercau să se pună la adăpost.

Până atunci, echipele de urgență doar exersaseră un asemenea scenariu. Acum, scenariul devenise realitate. Zeci de echipaje au început evacuarea celor din subteran, dar coșmarul nu se încheiase. O oră mai târziu, un al patrulea terorist sinucigaș detona o bombă într-un autobuz aglomerat. Rezultatul - autovehiculul s-a transformat într-un morman de fiare, iar printre cei care și-au găsit atunci sfârșitul a fost și o româncă - Mihaela Otto, un tehnician stomatolog de 46 de ani din Slatina.

Câteva ore mai târziu, ministrul de Interne anunța că Londra fusese ținta unui atac sinucigaș, primul din istoria țării. Alerta teroristă a fost ridicată la nivel maxim în tot arhipelagul, iar echipele de elită ale poliției au împânzit străzile.

O lună mai târziu, o grupare afiliată Al-Qaida a revendicat atentatele, drept răzbunare pentru implicarea Marii Britanii în războaiele din Irak și Afganistan.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri