Austeritate în regatul petrolului. Prețul benzinei crește în Arabia Saudită cu peste 50 la sută

Data publicării:
POMPA BENZINA GETTY-1

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

În prezent, un litru de combustibil costă aproximativ 15 cenţi în această ţară.

Preţul petrolului la nivel mondial a scăzut în ultimii trei ani de la 125 de dolari barilul la 37 de dolari, iar veniturile din exportul de petrol ale Arabiei Saudite au scăzut cu 23 la sută faţă de anul trecut.

Confruntată cu această cădere vertiginoasă a prețului petrolului, Arabia Saudită a adoptat luni bugetul pe 2016 cu un deficit prevăzut de 79,3 miliarde de euro.

Regatul saudit, cea mai dezvoltată economie arabă și cel mai mare exportator mondial de petrol, a anunțat că a înregistrat anul acesta un deficit bugetar record de 89,2 miliarde de euro.

Față de vara lui 2014, prețurile la petrol au scăzut cu 60 la sută, iar analiștii sunt de părere că Riyadul, principala forță din OPEC (organizația țărilor producătoare de petrol), este parțial responsabilă pentru această scădere a cursului, din cauza insistenței sale de a-și apăra piețele.

Prezentând bugetul pentru 2016, ministrul finanțelor a anunțat că guvernul va „reconsidera” prețul la electricitate, apă și produse petroliere, domenii subvenționate generos în regat, pentru că este nevoie de măsuri de austeritate. Câteva ore mai târziu, acestea au și fost anunțate, în consiliul de miniștri prezidat de regele Salman: prețul benzinei fără plumb 95 crește cu 50 la sută (la 0,24 dolari litrul), iar cel al benzinei 91 crește cu 67 la sută, la 0,20 de dolari litrul.

În 2016, regatul saudit intenționează, de asemenea, să crească taxele pentru unele servicii, să impună noi taxe și să finalizeze pregătirile pentru introducerea TVA, măsură ce va fi luată și în alte monarhii ale Golfului.

Regele Salman, care a urcat pe tron în urmă cu aproape un an, a ordonat reforme economice, pentru a diversifica sursele de venituri ale regatului și pentru a reduce depedența economiei de petrol. Aceste reforme ar urma să se bazeze pe o mai mare eficiență în cheltuielile publice, o mai bună utilizare a resurselor economice și o îmbunătățire a randamentului plasamentelor statului.

Peste 25 la sută din bugetul saudit pe 2016, adică 51,9 miliarde de euro, va fi alocat cheltuielilor militare și de securitate ale regatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri