Avertismentul a cinci foști șefi ai NATO: Alianța va fi subminată, dușmanii Occidentului vor fi ajutați de Brexit

Data publicării:
Sediu NATO simbol - nato.int

„Ca foști secretari generali ai NATO, urmărim dezbaterea UE-Marea Britanie cu atenție și îngrijorare crescândă. Având în vedere amploarea și diversitatea provocărilor la adresa păcii și stabilității, provocării cu care toți ne confruntăm, comunitatea euroatlantică are nevoie de un Regat Unit activ și angrenat” în asigurarea securității, se spune în scrisoarea semnată de Javier Solana, George Robertson, Anders Fogh Rasmussen, Jaap de Hoop Scheffer și lordul Carrington, ultimul supraviețuitor al Guvernului lui Winston Churchill din perioada 1951-1955.

„Ieșirea Marii Britanii din UE ar duce, fără îndoială, la scăderea influenței britanice, ar submina NATO și ar ajuta dușmanii Occidentului chiar în momentul în care avem nevoie să facem front comun în comunitatea euroatlantică împotriva amenințărilor comune”, se mai spune în documentul citat.

Și actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Marii Britanii să rămână în UE. „Un Regat Unit e benefic pentru securitatea noastră, pentru NATO. O Europă mai fragmentată e un lucru rău pentru securitatea noastră și pentru NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

Premierul David Cameron a avertizat că ieșirea Marii Britanie din UE ar putea duce chiar la un război.

„Dacă iubiţi această ţară, dacă vreţi să o păstraţi puternică şi pe cetăţenii ei în siguranţă, rămânerea în Uniunea Europeană este unul dintre instrumente. Unul dintre instrumentele prin care putem să îndeplinim aceste deziderate. Izolarea nu a adus niciodată un beneficiu acestei ţări. De câte ori am întors spatele Europei, mai devreme sau mai târziu, am ajuns să regretăm acest lucru. Întotdeauna am fost nevoiţi să ne întoarcem şi întotdeauna cu costuri mult mai mari”, a spus David Cameron. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri