Aviaţia israeliană a bombardat locuinţa unui lider Hamas în Fâşia Gaza

Data publicării:
gazaa

Armata israeliană a intensificat ofensiva în Fâşia Gaza, după ce premierul Benjamin Netanyahu şi-a avertizat concetăţenii că trebuie să se pregătească pentru un conflict îndelungat. 26 de palestinieni au murit în cursul nopţii, iar numărul total al victimelor, în cele peste trei săptămâni de război, a ajuns la aproape 1200. Aviaţia israeliană a bombardat şi locuinţa liderului mişcării Hamas, însă acesta nu se afla la domiciliu. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o declaraţie unanimă în care îndeamnă la un „armistiţiu umanitar imediat şi fără condiţii”.

După câteva zile de negocieri eşuate, ofensiva armatei israeliene a continuat în forţă în nordul Fâşiei Gaza. Zeci de clădiri de pe teritoriul palestinian au fost spulberate de bombardamentul forţelor israeliene. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a prevenit de altfel cetăţenii că trebuie să se pregătească pentru o operaţiune militară de durată:

Ştiam că vom avea parte de zile grele. Aceasta este o zi grea şi dureroasă. Avem nevoie de rezistenţă şi hotărâre pentru a continua lupta împotriva unui grup terorist criminal care vrea să ne distrugă”, a spus oficialul.

Între timp, armata israeliană a cerut populaţiei de la periferia oraşului Gaza să părăsească zona pentru că vor urma noi bombardamente.

În schimbul de focuri dintre Israel şi gruparea Hamas, un spital a fost spulberat de o rachetă. Mai mulţi copii au murit în urma exploziei. „Copiii noştri se jucau în balansoare când o rachetă i-a lovit şi i-a spulberat pe caldarâm. Cinci copii din aceeaşi familie, toţi au murit. Unul dintre ei era nepotul meu”, spune unul dintre palestinienii loviţi de această tragedie.

În timp ce Israel şi gruparea Hamas se acuză reciproc de incident, ONU a cerut încetarea imediată a focului din motive umanitare. „În vreme ce lumea sărbătoreşte Eid al-Fitr (n.red. - sfârşitul Ramadanului), a sosit timpul pentru o încetare umanitară a focului imediată şi necondiţionată. În numele umanităţii, violenţa trebuie să înceteze!”, a spus Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU.

Violenţele vin după ce, duminică, mişcarea Hamas a anunţat o încetare a focului timp de 24 de ore, pe care însă nu a respectat-o. Militanţii palestinieni au lansat mai multe rachete către Israel, iar armata a răspuns cu focuri de artilerie.

Peste 1000 de oameni au fost omorâţi în cele trei săptămâni de la declanşarea operaţiunii israeliene în Fâşia Gaza, majoritatea palestinieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri