Avioane franceze de tip Rafale atacă Statul Islamic la Palmira

Data publicării:
GettyImages-2081460
Foto: Gulliver/Getty Images

Forţele aeriene franceze efectuează atacuri împotriva Statului Islamic în Siria, în cadrul coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, care a efectuat deja raiduri împotriva jihadiştilor, după ce aceştia au recucerit oraşul antic, potrivit News.ro.

GettyImages-2081460
Foto: Gulliver/Getty Images

Trei piloţi de avioane de tip Rafale se pregăteau să decoleze către Palmira şi Rakka, în Siria. ”Atenţie la ameninţările sol-aer” şi ”no fly-zone (zonă de excludere aeriană) în acest sector, din cauza apărării antiaeriene ruse”, au fost ei avertizaţi înainte să plece în misiune.

Într-un ultim briefieng, în faţa hărţilor proiectate pe pereţi, cei trei aviatori trec în revistă potenţiale riscuri, de la eventuale ameninţări adverse şi până la probleme tehnice.

Ei sunt staţionaţi în Iordania, cel mai aproape de fiefuri din care Statul Islamic planifică, de doi ani, atentate în întreaga lume.

În prima zi a Noului An, cele două echipaje - ale unui momospaţiu şi unui avion cu două locuri - urmau să se îndrepte către nord, către un triunghi ale cărui vârfuri reprezintă Statul Islamic în Siria - Rakka, Deir Ezzor şi Palmira, cetatea antică recent recucerită de jihadişti de la forţele siriene.

”Plecăm în Siria într-o misiune de culegere de informaţii şi, eventual, de atac”, rezumă ”Titi”. Majoritatea piloţilor au aliasuri, iar identitatea lor este confidenţială din motive de securitate.

Statul Islamic ar fi confiscat zeci de vehicule şi un arsenal, inclusiv rachete de tip MANPAD, cu care se pot doborî avioane, potrivit unei surse franceze.

În sectorul Palmirei, ”poate că au recuperat «artilerie sol-aer»”, îi avertizează un ofiţer pe cei trei piloţi.

Apărarea antiaeriană este asigurată de regim şi de aliatul său rus. Însă nu şi pentru avioanele coaliţiei, care se tem, în plus, de eventuale coliziuni în aer cu avioane ruse.

Cele două avioane de tip Rafale urmau să se concentreze asupra unor ascunzători subterane şi eventuale mişcări ale luptătorilor din Statul Islamic la sol.

Înainte să plece, piloţii verifică starea vremii. ”Zona voastră de acţiune este senină, cu excepţia câtora fenomene în straturile inferioare care se vor disipa rapid”, rezumă un ofiţer.

Apoi ei prezintă parametrii misiunii, planificate ca toate operaţiunile aeriene ale coaliţiei internaţionale de la Doha, în Qatar. ”Avem noroc, un avion de realimentare în zbor ne este rezervat timp de două sloturi (intervale orare). Există alimentare în aer!”, se bucură Titi.

Mijloacele coaliţiei de realimentare în zbor sunt în principal franceze.

Muff, un pilot tânăr, ascultă extrem de atent toate consemnele. ”Dacă ai o pană radio, vii lângă mine şi îmi atragi atenţia”, îi spune Jordy.

La finalul briefingului, cei trei aviatori se duc şi îşi pun combinezoanele şi iau arme şi balize necesare în cazul unei eventuale catapultări.

”Pentru moment e zi, dar vom pleca cu binocluri pentru vedere pe timpul nopţii, tablete care ne permit o cartografiere prin satelit a zonei, fotografii de recunoaştere”, spune navigatorul din avionul cu două locuri, Jordi.

Pregătirile pentru misiune s-au încheiat. După 50 de minute, avioanele de tip Rafale decolează într-un decor lunar, de nisip şi pietriş.

La urcarea în avion, piloţii verifică pentru ultima dată armamentul de sub aripi, dispozitivele electronice de desemnare a ţintelor. Ei pleacă, după câteva momente, către necunoscut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri