Avocatul unui deținut de la Guantanamo: Raportul privind practicile CIA confirmă implicarea României

Data publicării:
inchisori cia poza generica-1

Amrit Singh, avocatul lui Adb al-Rahim al-Nashiri, afirmă că raportul Senatului american privind practicile CIA confirmă suspiciunile privind actele de tortură la care clientul său ar fi fost supus pe teritoriul României.

România avea obligaţia legală de a împiedica actele de tortură şi construirea unui centru secret de detenţie, acuză avocatul islamistului saudit, citat de site-ul TodayOnline.com.

Autorităţile din România sunt obligate să recunoască adevărul - acela că a existat o închisoare secretă a CIA pe teritoriul naţional”, a spus Amrit Singh.

Pe 17 septembrie 2013, fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeş a fost audiat la Parchetul instanţei supreme, în calitate de martor, în dosarul în care Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa deţinere a sa într-o închisoare CIA din România. În mai 2012, avocatul sauditului suspectat de terorism a înaintat în numele acestuia o plângere penală procurorului general al României, în care reclama detenţia secretă, rele tratamente aplicate clientului său, precum şi procedura de extrădare. În august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus o reclamaţie în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Abd al Rahim al-Nashiri este acuzat de implicare în atacul asupra navei militare USS Cole, comis în anul 2000, în Yemen, este deţinut în prezent la penitenciarul american Guantanamo Bay.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute.

Potrivit Ministerului de Externe, raportul Senatului american „nu menţionează România”. În plus, MAE „atrage atenţia că nu există niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul ţării noastre au existat centre de detenţia ale CIA sau că agenţi străini ar fi torturat sau transportat ilegal deţinuţi”.

Comunicatul MAE menţionează raportul adoptat de Senatul României în 2008 potrivit căruia nu există probe privind existenţa unor baze secrete americane pe teritoriul ţării noastre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri