Băncile din Grecia revin la program normal, dar sunt menţinute restricţii

Data publicării:
banca grecia getty

Limita de 60 de euro care pot fi retraşi zilnic din bancomatele din Grecia a fost înlocuită cu alta. 420 de euro pe săptămână. În schimb, vor putea fi utilizate din nou cardurile emise de băncile greceşti pentru efectuarea de plăţi în afara ţării.

Decretul Guvernului de la Atena a venit la scurt timp după ce Cabinetul Tsipras 2 a fost învestit în funcţie.

Cea mai importantă schimbare din Guvernul de la Atena a fost excluderea ministrului Energiei, un critic vehement al planului de austeritate impus de creditorii internaţionali şi acceptat de Alexis Tsipras. În locul său a fost numit cel care până la remaniere a ocupat funcţia de ministru al Muncii.

„În faţa acestor schimbări este nevoie de un efort comun şi susţinut pentru a reduce din dificultăţi şi pentru a ne păstra speranţa”, a spus Panos Skourletis, noul ministru grec al Energiei.

Şi-au mai pierdut locurile în Guvern şi adjuncţii din ministerul Apărării şi ministerul Muncii, posturi în care au fost numiţi oameni loiali lui Alexis Tsipras.

Remanierea a fost considerată necesară după ce 39 de deputaţi Syriza, partidul aflat la guvernare, au votat împotriva pachetului de măsuri de austeritate, în ciuda pledoariei premierului. Planul a fost, totuşi, aprobat de Parlamentul de la Atena, miercuri seară, cu ajutorul Opoziţiei.

„Este momentul să ne apucăm de treabă. Trebuie să schimbăm situaţia şi să le dovedim oamenilor că se pot baza pe acest guvern. Vrem să îi ajutăm pe cei mai vulnerabili să iasă din această criză cumplită”, a declarat Olga Gerovasili, noul purtător de cuvânt al guvernului grec.

De acest program de austeritate depinde salvarea economică a Greciei, care ar trebui să primească, în schimbul implementării reformelor, un nou împrumut estimat la 86 de miliarde de euro.

Alexis Tsipras s-a angajat în faţa partenerilor din Zona Euro să reducă pensiile, să majoreze taxa pe valoarea adăugată şi să ridice nivelul impozitelor.

Printre cei care au votat împotriva acestor măsuri s-a numărat şi fostul ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis. Acesta şi-a motivat opţiunea într-un interviu acordat BBC.

„Alexis Tsipras şi-a dat seama, la un moment dat, că armele sunt îndreptate împotriva Guvernului său, a Guvernului nostru. Ni s-a dat de ales între execuţie şi capitulare. El a decis că strategia cea mai potrivită ar fi să cedeze. Eu nu am fost de acord şi am arătat acest lucru prin a-mi da demisia”, a spus Yanis Varoufakis, fost ministru de Finanţe al Greciei.

Analiştii estimează, însă, că, odată ce se va ajunge la un acord în privinţa unui nou pachet de ajutor financiar, în Grecia vor avea loc alegeri anticipate.

Despre demisie vorbeşte şi unul dintre cei mai înfocaţi critici ai actualului guvern grec. Este vorba despre ministrul german de Finanţe care spune că va demisiona dacă noile negocieri cu Grecia nu vor merge după cum se aşteaptă el. Oficialul de la Berlin nu precizează însă şi ce aşteptari are.

Nu mai este un secret pentru nimeni că Wolfgang Schauble a susţinut, atât în timpul reuniunilor de la Bruxelles, cât şi în parlamentul german, că cea mai bună soluţie pentru Atena este, în opinia sa, ieşirea temporară a Greciei din Zona Euro.  


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri