Băncile Greciei au nevoie de 20 de miliarde de euro

Data publicării:
steag drapel grecia - gettyimages crop

Banca Centrală Europeană derulează teste de stres în rândul principalelor instituții financiare elene - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank - pentru a ști cu exactitate care este necesarul lor de capital și pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia.

Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

În ultimii ani, situația băncilor elene s-a înrăutățit pe fondul declinului economiei și al majorării valorii creditelor neperformante, astfel încât acestea vor avea nevoie de a treia recapitalizare începând din 2010 până în prezent. c

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei - principalul acționar al băncilor elene - este instituția care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituții. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece și Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional care, în cadrul precedentelor programe de asistență financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curățarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari bănci grecești - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank - sunt prezente și pe piața din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri