Băncile recrutează spioni

Data publicării:
spionaj ascultare

Pentru un spion, salariul de la bancă e cel putin de două ori mai mare faţă de ce plătesc serviciile, iar oportunităţile sunt tot mai multe.

Bloomberg dă exemplul unui fost agent din serviciul de spionaj al armatei americane, care timp de doi ani a adunat informaţii despre grupările teroriste din Irak, iar acum are o carieră de succes la Barclays. Spionul a lăsat câmpul de luptă ca să supravegheze comunicaţiile bancherilor. Printre responsabilităţile lui sunt analizarea mailurilor, a convorbirilor telefonice şi a fiecărui aspect al vieţii bancherilor care ar putea indica spre o posibilă ilegalitate. Spionul de la Barclays nu e însă singurul agent din lumea finanţelor. Şi JP Morgan, şi Deutsche Bank şi HSBC fac astfel de recrutări. Sunt în mod special impresionaţi de CV-uri pe care apare CIA-ul şi în general serviciile cu ştaif din America şi Marea Britanie.

Totuşi, băncile nu-şi măresc grila de salarizare degeaba. Vor să ştie dacă nu cumva traderii lor acţionează de unii singuri pe bursă, dacă nu cumva dau ordine cu banii băncii, dar fără acordul ei. S-a mai întâmplat în trecut - un trader de la UBS a adus aşa pierderi de 2,3 miliarde de dolari băncii.

Şi mai deranjant este când traderii sunt descoperiţi de autorităţi iar banca e cea care primeşte amenda.

Spionul de la Barclays a fost angajat chiar după ce banca a fost pusă să plătească 2,2 miliarde de dolari fiindcă s-a înțeles cu alte bănci să manipuleze cursul de schimb valutar. Asta după alte amenzi de ordinul sutelor de milioane de dolari pentru manipularea dobânzilor şi a pieţei de electricitate.

Fostul agent este acum pus să analizeze sute de mailuri pe zi pentru a vedea care dintre colegi face notă discordantă. E interesat să vadă şi cine câştigă mai mult decât ceilalţi, cine accesează baze de date care n-ar trebui să-i fie utile în mod normal, cine foloseşte puţin e-mailul de serviciu sau renunţă adesea la zilele de concediu. Se înregistrează date și despre durata pauzei de fumat și istoria browserului de internet. Pentru spioni însă nu este vorba doar de multă muncă brută. Folosesc şi tehnologii sofisticate. Totul cu scopul de a pune cap la cap modele de comportament prin care agentii pot prezice care va fi următorul bancher care calcă strâmb, la fel cum înainte preziceau următorul atac terorist.

Pentru bancheri însă, mediul de lucru devine uşor neprietenos. Aşa că unii lasă banca pentru fondurile speculative, unde câştigurile pot fi mai mari, iar monitorizarea este mai mică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...