Barack Obama: Felicitări unuia dintre poeţii mei preferaţi, Bob Dylan

Data actualizării: Data publicării:
Obama Makes a Statement on the Counter-ISIL Campaign
Foto: Gulliver/Getty Images

Barack Obama l-a felicitat pe Bob Dylan pentru câştigarea premiului Nobel pentru literatură pe 2016 într-un mesaj publicat pe Twitter, joi. Preşedintele american a spus că legendarul muzician este unul dintre poeţii lui preferaţi, iar trofeul ce i-a fost atribuit de Academia Suedeză reprezintă ”un Nobel binemeritat”, scrie News.ro.

Obama Makes a Statement on the Counter-ISIL Campaign
Foto: Gulliver/Getty Images

Preşedintele american Barack Obama a publicat, joi, pe Twitter, un mesaj în care a lăudat alegerea făcută de Academia Suedeză.

”Felicitări unuia dintre poeţii mei preferaţi, Bob Dylan, pentru un Nobel binemeritat”, a scris Barack Obama pe această platformă de microblogging.

Cântăreţul american Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Stockholm.

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenţa lui asupra muzicii contemporane este profundă, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatură secundară”, reprezentând sursa de inspiraţie principală pentru numeroşi scriitori.

Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, Bob Dylan a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără ”The Times They Are a-Changin'” (1964), ”Blonde on Blonde” (1966), ”Oh Mercy” (1989), ”Good as I Been to You (1992)” şi ”Together Through Life” (2009).

În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, ”Things Have Changed" din ”Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur.

Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007.

Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă.

În România, volumele sale au fost publicate sub titluri precum ”Suflare în vânt - 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu”, ”Tarantula” şi ”Cronica vieţii mele”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri