Barack Obama: SUA îşi intensifică atacurile în Irak pentru a preveni un genocid

Data publicării:
irak2

După ce a precizat că are sprijinul Franţei şi Marii Britanii, Barack Obama a subliniat că nu va trimite trupe terestre în Irak. Raidurile aeriene au început vineri. Până acum, 45 de membri ai organizaţiei islamice au fost ucişi în bombardamente. În replică, insurgenţii ameninţă că vor ataca ambasadele americane din întreaga lume.

„Vom continua să furnizăm asistenţă militară şi consultanţă guvernului irakian şi forţelor kurde în lupta cu aceşti terorişti, pentru ca teroriştii să nu-şi poată forma un cartier general permanent acolo. Vom continua să colaborăm cu comunitatea internaţională pentru a face faţă crizei umanitare tot mai grave din Irak”, a spus Barack Obama, preşedintele SUA.

Portavionul George H. W. Bush s-a transformat în această perioadă în cartierul general al operaţiunilor americane din Irak. De pe el decolează avioanele de vânătoare care aruncă bombe ghidate cu laser asupra rebelilor din gruparea Statul Islamic. Atacurile, autorizate de preşedintele Barack Obama, vin în sprijinul refugiaţilor creştini care şi-au părăsit casele de teama militanţilor musulmani.

Aproape toţi creştinii din oraş au fugit. Au mai rămas în urmă câteva femei în vârstă, care nu puteau să plece”, a spus Sarah Khoder, refugiată creştină din Qaraqush.

Situaţia a devenit disperată pentru membrii minorităţii religioase Yazidi, care combină elemente ale cultului zoroastrian, cu unele creştine şi islamice. Oamenii s-au refugiat din calea extremiştilor pe un munte, dar au rămas fără provizii şi nu pot coborî în zonele locuite de teamă că vor fi executaţi de militanţii suniţi.

„Confruntările au loc foarte aproape de locul în care suntem. Ne vor ucide pe toţi, nu cred că mai avem timp să ne salvăm”, a precizat Jalal Hamo, lider al minorităţii Yazidi.

Aviaţia americană a venit în ajutorul lor şi le-a paraşutat alimente şi apă, iar un sprijin vine şi din partea Marii Britanii.

„Ne concentrăm pe asigurarea ajutorului umanitar, folosim militarii noştri pentru a-i ajuta pe cei americani”, a spus Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării.

Rebelii din Statul Islamic au ocupat 15 oraşe irakiene de la începutul operaţiunii, în urmă cu două luni. Ei controlează mare parte a estului şi a centrului ţării, printre care şi oraşul Mosul, în timp ce o parte din nordul şi sudul Irakului, plus capitala Bagdad, sunt apărate de trupele guvernamentale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri