Barack Obama vrea scut antirachetă și în Golf. Emil Hurezeanu: America își asigură adaptiv-tactic interesele

Data publicării:
Barack Obama discurs starea natiunii 2015 - Guliver GettyImages 2

Acest scut ar fi complementar celui care va deveni funcţional în România şi Polonia.

Proiectul lui Barack Obama ar urma să fie prezentat săptămâna viitoare, la reuniunea cu liderii celor şase ţări din Consiliul de Cooperare al Golfului.

Oferta ar putea fi însoţită de noi contracte de vânzare de armament şi manevre militare comune. Unele ţări din zona Golfului Persic au cumpărat deja sisteme antirachetă de la americani. Barack Obama încearcă să îi asigure pe aliaţii arabi că Statele Unite nu îi abandonează în faţa ameninţării Iranului.

Informația a fost comentată la „Jurnalul de Seară” de Emil Hurezeanu:

America joacă la mai multe capete și își asigură în mod adaptativ-tactic interesele”, spune Emil Hurezeanu. Se întrevede o oarecare delimitare, realiniere a forțelor tocmai în așteptarea unui Iran resuscitat, care poate deveni periculos, iar America își păstrează această posibilitate de a întrerupe blocajul și în același timp de a-și semnaliza proiectele strategice.

Îndată ce s-a deblocat dialogul diplomatic între Occident și Iran, Rusia a anunțat - abia așteptând, probabil, să se întâmple asta, că e gata și-și continuă și-și reîncepe livrarea de sisteme antirachetă. Iranul importă rachete, instrumente sofisticate de luptă și din China și din Rusia, de multă vreme, a reamintit jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri