Belgia | Liceul la care învățase unul dintre atentatorii din Paris avertizase despre radicalizarea lui

Data publicării:
bilal

Hadfi, în vârstă de 20 de ani, unul dintre teroriștii kamikaze de la Stade de France, luptase în Siria alături de jihadiști din Statul Islamic și era cunoscut de Organismul de Coordonare pentru Analizarea Amenințărilor (OCAM) din Belgia, deoarece figura pe o listă cu 800 de indivizi înregistrați pentru că aveau legături cu Siria. 

Tânărul atrăsese atenția conducerii liceului la începutul anului, deoarece sărbătorise atacul terorist împotriva publicației Charlie Hebdo din Franța, comis la 7 ianuarie 2015. La 27 aprilie, directorul liceului avertizase autoritățile școlare că Hadfi a plecat în Siria, iar liceul avea un dosar deschis pe numele său. OCAM anchetează în prezent „de ce aceste informații nu au fost transmise justiției”

Tentativele conducerii liceului de a preveni autoritățile „au rămas blocate la nivelul administrației”, în ciuda faptului că profesorii și conducerea școlii „formulaseră preocupări grave în legătură cu evoluția lui Bilal Hadfi”, a scris cotidianul belgian de limbă franceză Le Soir. „Exprima constant opinii radicale în clasă și fusese invitat de mai multe ori la discuții cu directorul”, dezvăluie ziarele De Morgen și Het Laatste Nieuws după interviuri cu angajați ai școlii. 

De naționalitate franceză, Hadfi trăia de ani de zile la Bruxelles împreună cu familia și învăța la liceul Anneessens-Funck din oraș, până în februarie, când a renunțat la școală și a plecat în Siria.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri