Berlin: O treime dintre solicitanții de azil sunt falși sirieni

Data publicării:
azil - GettyImages-73952022

 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Naționalitatea siriană aduce, într-adevăr, niște avantaje: Berlinul a decis să nu-i mai trimită pe sirieni către țările prin care au intrat în Uniunea Europeană, așa cum prevede legislația europeană. În plus, refugiații beneficiază de o examinare accelerată a dosarului lor.

„Constatăm că sunt pașapoarte siriene false. Sunt indicii potrivit cărora mulți imigranți pretind că vin din Siria, dar nu vorbesc o iotă arabă”, a afirmat ministrul german de interne, Thomas de Maizière, într-o conferință de presă.

Germania se așteaptă anul acesta la un număr de solicitanți de azil cuprins între 800.000 și un milion, un record absolut, ținând cont că în 2014 au fost numai 200.000 de solicitanți.

Patru din cinci pașapoarte false aparțin sirienilor

Totuși, 80 la sută dintre pașapoartele siriene false se găsesc asupra cetățenilor acestei țări, după cum a explicat o purtătoare de cuvânt a Frontex, citată de Der Spiegel. Vin dintr-o țară măcinată de război. Mulți au fost nevoiți probabil să-și părăsească în grabă casele. Unii n-au avut niciodată pașapoarte. Și e foarte greu să le obții din partea autorităților siriene. Așa s-ar explica numărul mare de documente false, spune purtătoarea de cuvânt.

Irakienii și palestinienii folosesc într-o măsură mai mică pașapoarte siriene falsificate. Biroul Federal pentru Migrație și Refugiați este instituția care trebuie să verifice dacă este vorba sau nu de sirieni nativi între solicitanții de azil.

Potrivit Frontex, algerieni, egipteni, marocani se prezintă drept sirieni, dar adesea nu au niciun document care să dovedească proveniența lor din această țară.

Der Spiegel scrie că piața pașapoartelor siriene false este deosebit de înfloritoare în Turcia, la prețuri care diferă și la o calitate variată. Un jurnalist olandez care lucra pentru „Nieuwe Revu” a plătit 750 de euro pentru un astfel de document, care i-a fost furnizat la patru ore de la comandă.

Între ianuarie și sfârșitul lunii iulie, 256.938 de persoane au depus o cerere de azil în Germania, iar dintre acestea 55.587 de persoane s-au declarat originare din Siria.

Siria este țara din care provin cei mai mulți solicitanți de azil, urmată de Albania și Kosovo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri