Bernd Fabritius: Ţările care lasă refugiaţii să treacă nestingheriţi spre următoarea ţară nu îşi fac datoria

Data publicării:
bernd fabritius

„Nu e deloc surprinzător, a început de mult acest val. Victimele organizaţiei SI. Nou e în schimb faptul că nu se termină acest val şi că sunt foarte mulţi care se afiliază, dar de fapt nu sunt refugiaţi. De această parte a valului ne ferim noi în Germania. Germania e o ţară bogată şi nu ar avea nicio problemă să ţină pasul, dar aici peste 45% dintre cei care vin şi depun cerere de azil nu sunt refugiaţi, ci se prefac.

Vorbim în Germania de peste 800.000 de cereri de refugiaţi pentru anul acesta.

E de-a dreptul ruşinos că UE încă nu a înţeles să răspundă. Avem tratatul de la Dublin care prevede că un refugiat trebuie să îşi urmeze procedura de refugiere în prima ţară membră a UE. Iar dacă unele ţări le dau dreptul să treacă nestingheriţi în următoarea ţară e de fapt o încălcare gravă a solidarităţii europene. Aceste ţări nu îşi fac datoria, trimit refugiaţii mai departe, apoi se miră că toţi ajung între Germania şi Austria.

Urmărim trei etape de combatere a fenomenului. Facem tot ce putem pentru a înlătura motivele de alungare din propria ţară. Investim miliarde de euro, investim în combaterea ISIS. Ne zbatem cât putem să ajungem la o solidaritate europeană, nu e de putinţă ca cei mai mulţi să ajungă în Germania. Nu există un drept de a alege locul unde cineva se poate înregistra ca refugiat. Facem faţă problemei, separăm cât putem refugiaţii în sensul propriu al cuvântului. Trebuie să îi împiedicăm pe ceilalţi care iau o decizie mai mult materială.

Bulgaria şi România îşi fac datoria, nu sunt de acord cu poziţia potrivit căreia lumea ar ocoli România din nu ştiu ce motive. Nu, lumea ocoleşte România pentru că se ştie că refugiaţii sunt amprentaţi şi introduşi în sistem. Eu cred că refugiaţii ştiu foarte bine care sunt căile prin care ei pot ajunge în ţara lor dorită. România aplică regulamentele UE pe deplin, aşa trebuie să fie”, a declarat Bernd Fabritius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri