BILANȚ. Zeci de atentate în primele luni ale acestui an

Data publicării:
bubuiala magazin - 7217864-AFP Mediafax Foto-GABRIELLE CHATELAIN-1

Pe 7 ianuarie, doi terorişti au deschis focul în clădirea săptămânalului satiric Charlie Hebdo, din Paris. 12 oameni au fost ucişi de gloanţe, printre care şi doi poliţişti care au încercat să-i oprească pe atacatori. A fost prima lovitură pentru francezi.

A doua zi, un complice al fraţilor Kouachi, Amedy Coulibaly, a împuşcat o poliţistă într-o suburbie din sudul Parisului, iar o zi mai târziu acesta a luat mai mulţi ostatici într-un magazin evreiesc din capitala franceză. Ultimul atac s-a soldat cu 4 morţi.

Astfel, bilanţul celor mai grave atentate teroriste de pe teritoriul Franţei din ultimii 50 de ani ajunge la 17 morţi.

Coşmarul ia sfârşit pe 9 ianuarie, după ce teroriştii sunt seceraţi de gloaneţele echipelor de intervenţie.

O lună mai târziu, Europa este zguduită de un nou atac. De această dată, ţinta este Copenhaga.

Pe 14 februarie, un bărbat a deschis focul într-un centru cultural unde avea loc o dezbatere despre libertatea de exprimare şi Islam. Un regizor danez de film a fost ucis. Teroristul nu şi-a nimerit ţinta, pe caricaturistul suedez Lars Vilks, care a realizat desene ale profetului Mahomed.

După câteva ore, are loc un nou atac. De această dată, bărbatul a deschis focul în faţa sinagogii din centrul capitalei Danemarcei, paznicul fiind ucis. Atacatorul, un musulman danez de 22 de ani, a fost ucis în cele din urmă de forţele de ordine.

În capitala Tunisiei 22 de oameni au murit, miercuri, în cel mai grav atac terorist din această ţară din ultimii 13 ani. Totul a început cu un atac asupra Parlamentului. Dar, pentru că au fost respinşi de forțele de securitate, teroriştii s-au refugiat în muzeul Bardo, cel mai mare din ţară, situat în imediata apropiere. Sute de turişti erau în interior în acel moment, iar 20 dintre ei au murit în schimbul de focuri dintre atacatori şi trupele speciale ale poliţiei, alături de un ghid al muzeului şi de un membru al forţelor de ordine. Luarea de ostatici s-a încheiat câteva ore mai târziu, odată cu uciderea a doi dintre terorişti.  

Aproape toate atacurile teroriste din acest an au un lucru în comun: au fost motivate şi inspirate de ideologii islamiste radicale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri