Biziday | NATO, între propagandă și realitate

Data publicării:
nato exercitiu

Imaginile nu fac parte dintr-un joc video de strategie sau din trailer-ul vreunui film de acțiune. Sunt filmate de departamentul de Relații Publice al Alianței Nord Atlantice și prezintă cel mai mare exercițiu militar din ultimii 13 ani. Filmele au fost postate pe toate rețelele de socializare și e prima oară când NATO prezintă atât de detaliat operațiunile pe care le desfășoară.

„Scopul exercițiului este să ne pregătească trupele, să le sporească viteza de reacție și să fim siguri că aliații noștri pot să lucreze cu noi”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

NATO a ales cu grijă locul acestei operațiuni, în vestul europei, în Spania, Portugalia și Italia. Asta pentru ca Rusia să nu se simtă amenințată. Totuși, aceste trupe sunt cele care vor interveni rapid, inclusiv în cazul unor probleme pe frontiera de est a Alianței.

200 de aeronave și 60 de nave de război simulează debarcarea a mii de infanteriști în teritoriu inamic sau vânătoarea unor submarine. De altfel, NATO a anunțat o importantă schimbare de strategie. Armamentul greu este deja amplasat în puncte cheie din țările membre, iar la nevoie, peste 40 de mii de militari vor fi operaționalizați în câteva ore pentru a-l putea folosi. La exercițiu participă inclusiv Ucraina și Finlanda, state care au graniță cu Rusia, dar care nu sunt membre NATO.

În același timp, la Arad, soldații români au făcut un pod de pontoane peste râul Mureș, pentru a permite trecerea blindatelor Armatei Române și Americane. Ultimele sunt staționate în județul Constanța și până să participe la exercițiul militar, soldații americani au trecut și prin Arad, unde s-au lăsat fotografiați de trecătorii cărora le-au explicat câte ceva despre tehnica de luptă. În ultimul an, divizia mecanizată americană a avut multe astfel acțiuni de PR în România, în Cehia, Polonia sau în Țările Baltice.

De asemenea, în poligonul Smârdan, de la Galați, 2.000 de soldați români și americani au participat la un exercițiu în care s-au folosit transportoare blindate, tancuri, piese de artilerie, dar și avioane MIG-21 și elicoptere PUMA Socat.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri