Bogdan Aurescu: Facilitatea de la Deveselu este un proiect pur defensiv, care „nu este îndreptat în niciun fel împotriva Rusiei”

Data publicării:
deveselu mfax

De altfel, acest scop şi caracter al facilităţii de la Deveselu sunt conforme cu documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie, a adăugat şeful Diplomaţiei, conform unui comunicat al MAE. 

De asemenea, „Facilitatea va spori protecţia teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic”, a mai spus Aurescu, la întâlnirea cu delegaţia americană, condusă de Rogers, preşedintele Sub-comitetului pentru Forţe Strategice din Congres.

Ministrul a evocat şi ”cooperarea extinsă la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în contextul tranzitului forţelor SUA şi Aliate din şi spre Afganistan”, considerând că relaţiile bilaterale în domeniile securităţii şi apărării au un nivel ”excelent”.

Conform MAE, membrii delegaţiei americane şi-au exprimat sprijinul pentru obiectivele părţii române, au mulţumit ”în mod deosebit” pentru ”contribuţiile semnificative” ale României în planul securităţii regionale, euro-atlantice şi globale şi au salutat ”excelenta cooperare bilaterală” în cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu şi Mihail Kogălniceanu.

Din delegaţia condusă de Michael Rogers (republican, Alabama) au făcut parte: Billy Long (republican, Missouri), Rick Larsen (democrat, Washington) şi Madeleine Bordallo (democrat, Guam), precizează MAE.

Programul în România a inclus întrevederi cu oficiali români, precum şi vizite la bazele de la Deveselu şi Mihail Kogălniceanu. Delegaţia se află în turneu într-o serie de state aliate şi partenere din regiune.

Conform Business Insider, Rogers membru republican al Camerei Reprezentanţilor aflat la sfârşit de mandat, a exprimat nemulţumire în legătură cu strategia Statelor Unite de contracare a acţiunilor Rusiei, cerând modificări în domeniul apărării antirachetă şi capacităţilor nucleare, conform Business Insider.

Vineri, el s-a declarat preocupat în legătură cu incapacitatea Administraţiei Barack Obama de a răspunde presupuselor încălcări de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Vreau să fiu foarte clar: dacă Administraţia Obama va răspunde cu seriozitate încălcării de către Rusia a Tratatului INF, va avea susţinerea mea. Dacă nu, acest eşec nu va opri subcomisia pe care o conduc să ceară investiţii şi modificări politice privind apărarea antirachetă, forţele nucleare şi capacităţile spaţiale, în scopul apărării intereselor Statelor Unite şi pentru a trimite lui Vladimir Putin şi aliaţilor noştri mesaje foarte clare", a declarat Rogers, care nu a mai candidat pentru un nou mandat în Camera Reprezentanţilor în scrutinul parţial desfăşurat în noiembrie.

Rogers a făcut aceste declaraţii în contextul în care Pentagonul a anunţat intenţia de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa ca reacţie la dezvoltarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă de croazieră, care, potrivit SUA, ar încălca prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri