Bombardamente ale rușilor în Siria, soldate cu moartea a peste 50 de civili (OSDO)

Data actualizării: Data publicării:
assad imbratisat cu putin- kremlin
Foto: kremlin.ru

Cel puțin 53 de civili, între care 21 de copii, au fost uciși duminică în Siria în atacuri ale aviației ruse asupra unui sat controlat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), în estul țării, susține Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, o organizație a opoziției siriene - n.r.), relatează Agerpres, care preia o știre a agenției France-Presse.

assad imbratisat cu putin- kremlin
Foto: kremlin.ru

Raidurile aeriene, efectuate duminică în zori, au lovit clădiri rezidențiale din localitatea Al-Chafah, situată pe malul de est al fluviului Eufrat, în provincia Deir Ezzor, unde aviația rusă susține o ofensivă a regimului de la Damasc pentru a prelua controlul în teritorii aflate încă sub controlul jihadiștilor, menționează OSDO.

Într-o precedentă informare, aceeași organizație indicase un număr de 34 civili morți, dintre care 15 copii.

„Bilanțul a crescut după îndepărtarea molozului în cursul unei lungi zile de operațiuni de salvare", a declarat, în cursul serii, pentru AFP, directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Raidurile aeriene s-au soldat totodată cu 18 răniți, a mai spus acesta.

Șase bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au lovit duminică ținte ale organizației jihadiste Statul Islamic în provincia siriană Deir al-Zor, au anunțat agențiile de presă rusești citând Ministerul rus al Apărării. Bombardierele au decolat de pe un aerodrom din Rusia și au lovit „fiefuri teroriste” ale ISIS în valea fluviului Eufrat, au precizat agențiile de presă.

După o ascensiune, în 2014, și cucerirea unor vaste teritorii în Siria și Irak, organizația Stat Islamic s-a retras în ultimele sale redute de la granița din aceste două țări.

Declanșat în 2011, după reprimarea demonstrațiilor pașnice împotriva regimului de la Damasc, conflictul din Siria a devenit tot mai complex pe parcursul anilor, odată cu implicarea unor țări străine și a grupărilor jihadiste, pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat.

Raidurile aviației ruse au avut loc după ce săptămâna trecută președintele Bashar al-Assad a fost primit la Soci de președintele Vladimir Putin.

A apărut o șansă reală de a pune capăt acestui război civil care durează de mai mulți ani”, a declarat președintele rus a doua zi după convorbirile cu Assad, în deschiderea unui summit organizat în stațiunea balneară Soci, în prezența președinților Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Iranului, Hassan Rouhani. Potrivit lui Putin, acțiunile militare de amploare împotriva grupurilor teroriste din Siria „se apropie de final".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri